Együttműködés

Japán és India kereskedelmi-katonai megállapodást kötött

Abe Sindzó japán és Narendra Modi indiai kormányfő kereskedelmi és katonai megállapodást kötött, amivel a japán miniszterelnök szerint új korszak kezdődött a két ország közötti együttműködésben.

2015.12.12 15:35MTI

A szombati újdelhi találkozón a két ázsiai állam egyben lefektette a békés célokat szolgáló nukleáris együttműködés alapjait is.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy Tokió egyebek között katonai repülőgépeket adjon el Újdelhinek és nagysebességű vasúthálózat kiépítésében működjön közre. Előbbi a Japánban gyártott US-2 típusú, rövid kifutású fel- és leszállásra alkalmas (STOL) hidroplánok eladását jelentheti. Amennyiben az ügylet megvalósul, azzal India lenne az első ország, amelynek Japán számottevő katonai eszközöket adna el a második világháborút követő - katonai felszerelések eladására vonatkozó - tilalom 2014-es évi feloldását követően - írja az AP hírügynökség.

Tokió ugyanakkor műszaki és pénzügyi támogatást is kilátásba helyezett, hogy a japán Sinkanszen nagysebességű vasúthálózat mintájára Ahmadábád és Mumbai között is kiépülhessen egy gyors vasúti összeköttetés. "2014 szeptemberében Abe Sindzó kormányfő Tokióban arról beszélt, hogy a szigetország a következő öt évben 35 milliárd dollárt készül befektetni Indiában. Becsvágyó elképzelés volt. De közösen hamar valóra válthatjuk" - mondta Modi a japán miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján Újdelhiben.

A két ország egyben lefektette a nukleáris együttműködésük alapjait is, amelynek értelmében Japán támogatja India nukleáris létesítményeinek fejlesztését. A végleges megállapodást a technikai részletek kidolgozását követően írják alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.