Ukrán válság

Kilencezernél többen haltak meg eddig a kelet-ukrajnai konfliktusban

A konfliktusövezet mintegy 3 millió lakosa rendkívüli nehézségekkel néz szembe.

2015.12.09 13:34MTI

A világszervezet legfrissebb összesítéséből kiderül: miután az egymással szemben álló felek augusztusban megállapodtak abban, hogy "most már tényleg" tiszteletben fogják tartani a korábban elhatározott tűzszünetet, majd valóban kivonták a nehézfegyvereket a front közeléből, szórványossá váltak az összecsapások, és jelentősen csökkent azok intenzitása. Így augusztus 16. és november 15. között már "csak" 47 civil vesztette életét, és 131 sebesült meg a kelet-ukrajnai konfliktus következtében.

Az ENSZ emberi jogi tanácsa - ugyanezen a napon közzétett jelentésében - mindazonáltal megállapította: továbbra is fennáll az ellenségeskedések felújulásának a veszélye. Emellett a szeparatisták által ellenőrzött Donyeck és Luhanszk térségében ismét előfordultak kínzások, többeket önkényesen megfosztottak szabadságuktól, illetve egyeseket kényszermunkára vittek, valamint gyilkosságokat is elkövettek. A konfliktusövezet mintegy 3 millió lakosa rendkívüli nehézségekkel néz szembe - olvasható az ENSZ emberi jogi tanácsának a jelentésében. Különösen rossz az orvosi ellátás, és szinte lehetetlen kárpótlást kapni a harcokban elpusztított javakért. Különösen súlyos a tűzszüneti vonal mentén élő, mintegy 800 ezer ember helyzete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.