Románia

Bejött a radikalizmus Basescunak

A román politikai élet két meghatározó pártja - a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) - mögött a Traian Basescu vezette Népi Mozgalom (MP) vált a harmadik legnépszerűbb politikai erővé Romániában, amit az elemzők a volt román államfő "radikálisabb hangvételének" tulajdonítanak.

2015.12.08 17:31MTI

A Rating Politic ügynökség december elején végzett telefonos közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek 35 százaléka a PNL-re, 34 százaléka a PSD-re 7,5 százaléka pedig az MP-re voksolna, ha most rendeznének parlamenti választást Romániában.

A Basescu védnökségével 2014-ben alakult párt a tavalyi európai parlamenti választáson még a voksok 6 százalékát szerezte meg, de akkori elnöke, Elena Udrea volt turisztikai miniszter korrupciós botrányai nyomán támogatottsága az ötszázalékos parlamenti küszöb alá esett. A Népi Mozgalom potenciális szavazóinak arányát egész évben három százalék körülire taksálták a felmérések. Basescu idén októberben lépett be a pártba, amely azonnal elnökévé is választotta.

A volt román államfő főleg a migránsválság ügyében tanúsított határozott álláspontja révén hívta fel magára a figyelmet: Basescu volt a leghangosabb ellenzője annak, hogy az ország menedékkérőket vegyen át más uniós országoktól a brüsszeli kvótarendszer alapján és azt is biztonsági kockázatnak nevezte, hogy a bukaresti kormány telket adott a muzulmán közösségnek egy óriásmecset megépítse céljából.

A Rating Poltic felmérése szerint az említett három párton kívül a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), illetve az idegengyűlölőnek tartott Nagy Románia Párt (PRM) is bejutna a bukaresti parlamentbe 6,5 illetve 5 százalékkal.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) 4 százalékos eredményt jósol az ismertetett felmérés fél évvel a helyhatósági és egy évvel a parlamenti választások előtt. Az új román választási törvény a regionális pártok képviselethez jutását alternatív küszöbbel könnyíti: azok az - országos szinten öt százalék alatt teljesítő - politikai alakulatok is bejutnak a parlamentbe, amelyek négy megyében megszerzik a voksok legalább 20 százalékát.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogyan fogadnák a választók azt, ha az újonnan hivatalba lépett független Dacian Ciolos miniszterelnök pártot alapítana Klaus Iohannis államfő támogatásával. A válaszadók 41 százaléka azt mondta: megmaradna korábban jelzett választása mellett, míg 35 százalékuk állította azt, hogy megszavazná az új "Ciolos-pártot".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.