Izraeli hírszerzés

Megvan a Moszad új igazgatója

Meglepetésként hatott és zúgolódást váltott ki a Moszad berkein belül az a korábbi hír, hogy Benjámin Netanjahu a szervezeten kívülről akart volna új vezetőt kinevezni.

2015.12.08 09:50MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Joszi Kohent, a Moszad korábbi igazgatóhelyettesét nevezte ki a hírszerző szervezet élére Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök - jelentette kedden az izraeli média.

Kohen kiválasztásával Netanjahu az utóbbi években kialakult gyakorlat szerint döntött, ugyanis több ciklusban is a szervezet régebbi tagjai közül került ki az új igazgató.

Meglepetésként hatott és zúgolódást váltott ki a Moszad berkein belül az a korábbi hír, hogy Benjámin Netanjahu a szervezeten kívülről akart volna új vezetőt kinevezni a hírszerzés élére, Idó Nehustán, a légierő volt főparancsnoka személyében. A miniszterelnöki hivatal később cáfolta ezt az értesülést.

Tamír Pardó, a Moszad januárban, hivatali idejének lejárta után távozó igazgatója már gratulált utódjának, és megbeszélték a hivatali teendők átadásának menetét.

Az ötvennégy éves Joszi Kohen sorkatonai szolgálatának befejezése, az 1980-as évek közepe óta a Moszad dolgozója. A megnyerő külseje miatt fotómodellnek is titulált Kohen tevékenységéről nem közölt részleteket az izraeli média, de a katonai rádió honlapja szerint 2006-ban az operatív osztály élén "Izrael biztonságáért" kitüntetést kapott egy "merész és szokatlan" akcióért.

Ezután két évig a Moszad igazgatóhelyettese volt, majd a nemzetbiztonsági tanács élére került, ahonnan Netanjahu most a Moszad igazgatójává nevezte ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.