Feszültség

Újabb belső, tartományi határvillongás történt Észak-Kínában

A tartományi közigazgatási határ 1960-as, majd 1970-es években történt megállapítását a kezdetektől heves vita kísérte és a helyzet mindkét oldalon újra és újra fellángoló indulatok kiváltója.

2015.12.07 23:30MTI

Több mint egy tucatnyi sérültje van azoknak a határvillongásoknak, amelyek az észak-kínai Belső Mongólia és Kanszu tartomány határvonala mentén egy ellenőrző állomáson zajlottak le vasárnap - derült ki a kínai média hétfői jelentéseiből.

A belső-mongóliai területen végrehajtott hajnali támadásban mintegy száz álarcos férfi targoncákkal rombolt épületeket és járműveket, és botokkal, valamint paprika spray-vel támadt az ott lévő alkalmazottakra. Az áldozatoktól elvették értékeiket, majd megkötözték és a mínusz 20 fokos hidegben kizárták őket. Végül hat ember szorult kórházi ellátásra.

A tartományi közigazgatási határ 1960-as, majd 1970-es években történt megállapítását a kezdetektől heves vita kísérte és a helyzet mindkét oldalon újra és újra fellángoló indulatok kiváltója. Sajtójelentések szerint a kanszuiak nem tudnak belenyugodni a terület 1979-ben történt "elcsatolásába", visszaszolgáltatásába. A környéken 32 ezren laknak.

Az Ejin Banner nevű település és Csinta megye területvédői, köztük pásztorok, helyi gazdálkodók között a kínai média szerint a közelmúltban sem ez volt az első összetűzés. Szeptemberben szintén álarcosok egy csoportja lepte meg a belső-mongol állomást, megfélemlítve az ott dolgozókat, de végül békésen távoztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.