Iszlám Állam

Újabb 9/11-ek lesznek - a Vatikán a következő célpont?

Terrorista pilótákat képez az Iszlám Állam.

2015.12.07 08:00ma.hu

Amerikai lapértesülések szerint Líbiában kisebb repülőgépeken és repülőgép-szimulátorokon gyakorolnak az Iszlám Állam aktivistái annak érdekében, hogy elsajátítsák az alapvetői vezetéstechnikai gyakorlatokat. Elemzők szerint ez egyenes út a 9/11-hez hasonló terrorcselekmények sorozatossá válásához.

A Fox News híre szerint legalább egy szimulátor és számos kisgép lehet a szélsőséges dzsihadista szervezet tagjainál. Erik Burkhart egykori CIA-ügynök szerint valós és komoly fenyegetettséget jelent ez mindannyiunk számára.

Jacques Neriah, az izraeli hírszerzés volt szakembere úgy véli, az eszközök segítségével pont annyi képességet sajátíthatnak el, ami szükséges és elégséges feltétele annak, hogy célpontokba csapódjanak.

"Nagyon kezdetleges pilótákról beszélünk, akik képesek felszállni egy géppel, és belecsapódni például a Vatikánba. Mindössze másfél órára van Líbiától Róma" - mondta.

A múlt hét elején az Asharq al-Awsat lap számolt be arról, hogy forrásai szerint a dzsihadista terrorszervezet líbiai aktivistái egy vadonatúj szimulátoron készülnek fel, amit valószínűleg októberben szállítottak az országba. A rendszer radarral, kommunikációs és légiirányító megoldással szerelt.

Az észak-afrikai országban a korábbi diktátor, Moammer Kadhafi 2011. augusztusi meggyilkolása után hatalmi vákuum alakult ki. Jelenleg két kormány és két parlament működik Líbiában. A két rivális kormány mindegyike fegyveres erőkre támaszkodik, ezek és más fegyveres csoportok harcban állnak egymással az egyes területek és gazdasági források ellenőrzéséért. Így nem csoda, hogy egyes városokban megvetette lábát az Iszlám Állam (IÁ) is. A Wall Street Journal szerint már több mint 5000 főre tehető a szervezet létszáma, továbbá a partmenti Szirt városában újabb bázist hoztak létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.