Iszlám Állam

Cameron: a közvetlenül fenyegető terrorveszély indokolja a szíriai beavatkozást

A brit miniszterelnök szerint a Nagy-Britanniát közvetlenül fenyegető terrorveszély indokolja, hogy a brit királyi légierő (RAF) bekapcsolódjon az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe.

2015.12.02 13:42MTI

David Cameron szerda délután terjesztette a londoni alsóház elé az erről szóló kormányindítványt.

A parlament választott alsó kamarája a legalább tízórásra tervezett vitanap után, várhatóan éjszaka szavaz az indítványról. Előzetesen 157 képviselő jelezte hozzászólási szándékát.

A vitát megnyitó előterjesztésében Cameron kijelentette: tavaly november óta a brit titkosszolgálatok hét különböző nagy-britanniai merényletterv végrehajtását akadályozták meg. A fenyegetés nagyon is valós, és a hadműveletek kockázatait messze felülmúlja annak a kockázata, ha Nagy-Britannia nem tesz semmit - fogalmazott a brit kormányfő.

Az RAF részt vesz az Iszlám Állam iraki hadállásai elleni támadásokban, ám a szíriai légi hadműveletekben nem, mivel ehhez a brit parlament eddig nem adta hozzájárulását.

A brit kormányfő a parlamenti felhatalmazás kiterjesztését kérő kormányindítvány szerdai vitájában kijelentette: az Iszlám Állam elleni küzdelemben nincs értelme figyelembe venni a szíriai-iraki határt, hiszen azt a dzsihadista szervezet maga sem ismeri el és nem is tartja tiszteletben.

Cameron a jelenlegi helyzet visszásságát illusztrálandó elmondta: nemrégiben egy szíriai ellenzéki alakulatnak sürgős segítségre lett volna szüksége az Iszlám Állam fegyvereseivel vívott ütközetében, és a brit légierő Tornado típusú harci gépei mindössze nyolcpercnyi távolságra voltak a helyszíntől - csak éppen a határ iraki oldalán, ezért nem tudtak beavatkozni. A veszélyes helyzetbe került szíriai egységnek végül negyven percet kellett várnia, mire a nemzetközi koalíció más gépei odaértek.

Cameron szerint az ilyen késedelmek azok életét sodorják veszélybe, akik felveszik a harcot a szárazföldön az Iszlám Állammal, és "nem használnak Nagy-Britannia megítélésének sem szövetségesei körében".

A brit kormányfő szerint azért is indokolt lenne az RAF hadműveleteinek szíriai kiterjesztése, mivel a nemzetközi koalíció precíziós légi csapásmérési kapacitásának negyedét-harmadát Nagy-Britannia biztosítja, és a térségben tevékenykedő, pilóta nélküli csapásmérő légi eszközök negyede is a brit légierőé.

Cameron szerint a párizsi merényletek megmutatták, hogy az Iszlám Állam szíriai központja a terrortámadások milyen elmélyült tervezésére képes. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a brit elhárító szolgálatok vezetőinek megítélése szerint valós a kockázata egy hasonló nagy-britanniai merénylet elkövetésének - tette hozzá.

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia az Iszlám Állam célpontlistájának "felső mezőnyében" szerepel.

Ha Nagy-Britanniát a következő hetekben vagy hónapokban terrortámadás éri, lesznek olyanok, akik azt mondják, hogy ez a Szíriában végrehajtott brit légicsapások következménye. Az Iszlám Állam azonban már egy éve próbálkozik nagy-britanniai terrortámadásokkal - ezt mutatja a tavaly november óta meghiúsított hét merényletkísérlet -, és Nagy-Britanniában éppen ezért már tavaly a második legmagasabb szintre emelték a terrorkészültségi szintet - hangsúlyozta szerdai előterjesztésében a brit kormányfő.

Cameron ugyanakkor kizárta a brit hadsereg szárazföldi alakulatainak bevetését az Iszlám Állam ellen. Szavai szerint ez hiba lenne, mivel nyugati szárazföldi egységek megjelenése a térségben önmagában is radikalizálná a helyi lakosságot, és így a kívánttal ellentétes hatást gyakorolhatna.

A brit miniszterelnök elismerte, hogy így hosszabb időt vesz igénybe az Iszlám Állam elleni stratégia sikerre vitele.

A kormányfő érvelését többször megszakították ellenzéki képviselők, akik bocsánatkérést követeltek Camerontól egy előző napi megjegyzéséért. A miniszterelnök szerdai sajtóértesülések szerint konzervatív képviselőkkel tartott zártkörű megbeszélésén azt kérte, hogy a kormánypárti frakció "ne a terroristaszimpatizánsok gyülekezetével tartson", amikor a kormányindítványról szavaz.

Ezt a brit hadműveletek szíriai kiterjesztését nem pártoló ellenzéki törvényhozók magukra vették, és egymás után szólították fel felháborodott hangon Cameront, hogy kövesse meg őket, a kormányfő azonban minden esetben kitért e követelés teljesítése elől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.