Terrorizmus

Videó: az Iszlám Állam titkos földalatti járataira bukkantak - tele amerikai fegyverekkel

Az Iszlám Állam által használt titkos földalatti alagút-rendszert fedeztek fel az iraki Szindzsár városában. A kurd erők által felfedezett járatokban amerikai fegyvereket, drogokat és Koránt találtak.

2015.11.27 07:13ma.hu

Az alagútrendszer több száz méter hosszúságú, és minden bizonnyal dzsihádista szervezet által ejtett foglyok ásták kényszermunka keretében. A kurdok november közepén vették át az ellenőrzést Szindzsár központja felett.

Az újonnan megszerzett felvétel azt mutatja, ahogy a kurd erők vizsgálják a hirtelen kiürült járatokat. A rendetlen hálóhelyiségben a Korán példányait, ágyneműket, amerikai gyártmányú fegyvereket és kábítószereket találtak.

Hihetetlen, de az alagutak egyes szakaszaiban még vezetékes áram is volt.

Minden bizonnyal az Iszlám Állam ellen irányuló légicsapások miatt kényszerülnek földalatti rejtekhelyekre a terroristák.

Egyes szakértők szerint a szélsőséges harcosok stratégiájuk része volt, hogy a föld alá vigyék a harcokat. Itt ugyanis védve lettek volna a légicsapásoktól, és a föld alatt a technológiai hátránnyal kiegyenlítettebb erőviszonyokkal rendelkezhettek volna a szembenálló felek.

A kurd önvédelmi erők (pesmergák) egyik vezetője az AP-nek elmondta: az ásott alagútrendszer lehetővé tette az Iszlám Állam harcosainak szabad mozgását a légiscsapások ideje alaatt is, valamint fegyverek és robbanóanyagok tárolására is szoltált, egyenesen katonai arzenál lapult a föld alatt.

A bejáratokat épületek alá rejtették, majd folyosókon keresztül lehetett a járatokba bejutni.

A helyszín közelében valószínűsíthetően két jazidi tömegsírra bukkantak, a szakadt rongyok alatt koponyák és csontok hevertek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.