Zavartalan a két ország viszonya

Az orosz védelmi miniszter Egyiptomba látogatott

Kairóba látogatott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden annak jeleként, hogy a két ország közti viszonyt nem keserítette meg, amely során egy orosz repülőgép pokolgép robbanása következtében 224 emberrel a fedélzetén lezuhant a Sínai-félszigeten.

2015.11.24 17:11MTI

Sojgu üzenetet adott át Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az egyiptomi államfőnek, amelyben utóbbit "a két országot összekötő különlegesen szoros kapcsolat mélységéről biztosította" - közölte az egyiptomi államfői hivatal szóvivője. Aláa Júszef szerint a két fél egyebek mellett a katonai együttműködés kiszélesítéséről is tárgyalt.

A védelmi miniszter egy héttel a Kreml azon bejelentése után látogatott az arab országba, hogy a Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gép katasztrófáját a fedélzeten elhelyezett pokolgép okozta. Kairó továbbra is türelemre szólít fel, azt hangsúlyozva, hogy a vizsgálatok lezárása előtt lehetetlen megállapítani a katasztrófa okát.

Egyiptomi illetékesek élesen bírálták, hogy London és Washington is terrortámadást valószínűsítettek, amit az egyiptomi sajtó az ország gazdaságát célzó összeesküvésnek minősített. Egyiptom gyengélkedő gazdasága számára létfontosságú az idegenforgalom, amely a tragédia óta mélypontra zuhant. Moszkva mindeközben kimaradt a bírálatok szórásából.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő az elnöki palotában fogadta Sojgut, aki kijelentette: "Oroszország nagyra becsüli Egyiptom azon erőfeszítéseit, amelyeket a régió stabilitásáért tesz".

Múlt csütörtökön ugyancsak Kairóban az orosz Roszatom atomenergetikai konszern és az egyiptomi energiaügyi minisztérium képviselői megállapodást kötöttek az észak-afrikai ország első atomerőműjének megépítéséről.

Sojgu ugyancsak kedden egyiptomi kollégájával, Szedki Szobhival közösen elnökölt az orosz-egyiptomi katonai bizottság ülésén, amelyen számos egyezményt aláírtak - közölte Mohamed Szamír egyiptomi katonai szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.