Európai Liberálisok

Hans van Baalen az ALDE új elnöke

Hans van Baalen holland liberális európai parlamenti képviselőt választotta elnökévé az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szombaton zárult budapesti kongresszusán.

2015.11.21 15:47MTI
MTI/Máthé Zoltán

A szervezet új vezetője azt mondta, imádkozik egy liberális Magyarországért, hiszen az ország mindig a liberalizmus élharcosa volt.

A migrációval kapcsolatos kérdésre Hans van Baalen úgy nyilatkozott: az unió külső határait kell megvédeni, különben a schengeni rendszer nem fog működni, és nem lesz "menedzselhető" a helyzet sem.

Fodor Gábor, a tanácskozáson teljes jogú ALDE-tagságot elnyert Magyar Liberális Párt (Liberálisok) elnöke arról beszélt: politikai közösségük "befolyásos és jelentős", hiszen a 28 uniós tagállam közül hét ország kormányát vezeti liberális politikus, s az ALDE az Európai Parlament harmadik legjelentősebb, legbefolyásosabb csoportja.

"Azért jöttek Budapestre az európai liberálisok, hiszen itt a magyar miniszterelnök az illiberális állam felépítését hirdette meg. Ennek az egész budapesti konferenciának a legfontosabb politikai üzenete az volt, hogy nemet mondanak a liberálisok az illiberális államra, és hitet tettek a szabadság, a piacgazdaság és a jogállami normák mellett" - fogalmazott Fodor Gábor.

Az ellenzéki politikus hozzátette: a tanácskozás többek között arról szólt, hogy "a szabadság fog védelmet jelenteni és lehetőséget teremteni Európa számára a szélsőséges politikai eszmékkel szemben"; illetve a piacgazdaság teszi sikeressé ezeket az országokat. Szavai szerint a migránsok és a menedékkérők sem az illiberális, hanem a liberális elveken nyugvó területek felé törekszenek.

Szent-Iványi István, a Liberálisok külpolitikai szakértője az illiberális állam építésével szembeni kiállást nevezte a kongresszus legfontosabb üzenetének, mondván, a szabadságjogok lebontása "egy uniós tagállam számára elfogadhatatlan".

Lényeges témaként említette a menekültválságot is, amelyről nem fogadtak el határozatot, de konszenzus alakult ki arról, hogy "ezt a válságot csakis együtt, Európa népei közösen és nem egymás kárára oldhatják meg", az európai és a humanista értékekkel összhangban.

Kérdésre válaszolva pártja álláspontjáról úgy nyilatkozott, elfogadhatatlannak tartják egy "mini-Schengen" megteremtését, mert az korlátozná az unió legfontosabb vívmányának tekintett rendszert, azzal viszont egyetértenek, hogy a schengeni szabályokat mindenkinek be kell tartania.

"Ha elkezdjük lebontani az unió vívmányait, akkor lassan már semmi sem marad az unióból, amiért érdemes volt belépni" - fogalmazott Szent-Iványi István.

Hans van Baalen mellett Siim Kallas, az észt Reformpárt politikusa, korábbi uniós biztos, volt miniszterelnök pályázott az elnöki tisztségre.

Az ALDE éléről leköszönő Graham Watson brit politikus örömét fejezte ki, hogy a Liberálisok csatlakoztak a szervezethez, hozzátéve, van jövője a liberalizmusnak Magyarországon, amely oly sokat adott hozzá az európai humanista kultúrához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.