Radisson

Bamakói szálloda a legújabb túszdráma helyszíne

A Radisson Hotelben történt támadásban egyes hírek szerint 3 ember meghalt. Az Al-Jazeera értesülései szerint a túszok között van Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere is.

2015.11.20 10:20ma.hu
Forrás: Youtube

Fegyveresek támadtak egy bamakói hotelre Maliban, írja a Reuters nyomán az Index. A fegyveresek túszokat is ejtettek. Biztonsági források szerint "dzsihadisták lövöldöztek a folyosón", a hetedik emeleten. A hotel üzemeltetője szerint a támadók legalább 170 embert ejtettek túszul: 140 vendéget és 30 alkalmazottat.

A Radisson Hotelben történt támadásban egyes hírek szerint 3 ember meghalt. két mali és egy francia állampolgár. A túszdráma most is folyamatban van, a mali rendőrség, katonaság és az ENSZ-békefenntartók a helyszínen vannak. A környéket elkerítették. A 190 szobás szállodában nagyon sok külföldi, főleg franciák laknak.

Az egyik francia rádió szerint három támadó diplomata-rendszámos autóval hajtott a hotel területére, és már a kertben elkezdtek lőni, mielőtt az épületbe léptek volna. A Reuters tíz fegyveres támadóról ír, míg a hotel üzemeltetője kevesebbről.

A Reuters forrásai szerint néhány túszt elengedtek: azokat, akik idézni tudtak a Koránból.

Az Al-Jazeera értesülései szerint a túszok között van Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere is.

Márciusban öt ember halt meg egy gránátos és gépfegyveres támadásban Bamakóban. A fegyveresek egy étterem vendégeire támadtak, az öt halott között egy belga és egy francia állampolgár is volt. A Bamako Hippodrome nevű negyedében történt lövöldözésben összesen nyolcan sebesültek meg, a hatóságok terrortámadásként kezelték az ügyet. Szemtanúk szerint a támadók Allah Akbar felkiáltással kezdték meg támadásukat.

Augusztusban pedig 12 ember halt meg, és többen megsérültek, miután fegyveresek megtámadtak Sevare mellett egy szállodát, ahol ENSZ-békefenntartók szálltak meg. A támadók túszokat ejtettek, végül kormányerők a francia katonák támogatásával kiűzték a fegyvereseket a hotelből.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték a szélsőséges fegyvereseket. A térség az ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére továbbra sem biztonságos - zárul az Index tudósítása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.