Államközi megállapodás

Közös atomerőművet épít Kairó és Moszkva

Oroszország és Egyiptom kormányközi megállapodást kötött csütörtökön az első egyiptomi atomerőmű megépítéséről.

2015.11.19 19:11MTI

Az Egyiptom földközi-tengeri partvidékének ed-Dabaa régiójában létrehozni tervezett erőműről a dokumentumokat az elnök jelenlétében írták alá az orosz Roszatom atomenergetikai konszern és az egyiptomi energiaügyi minisztérium képviselői. A ceremóniát közvetítette az egyiptomi állami hírtelevízió.

Beszédében Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő sem a projekt költségeiről, sem az építkezés időkeretéről nem tett említést, mindössze annyit mondott, hogy egy harmadik generációs erőműről van szó, amely négy reaktort foglal magába. Az államfő mindazonáltal leszögezte, hogy a költségek nem fogják terhelni az államkasszát, azokat az erőmű energiatermeléséből fedezik.

Az erőműépítést részben Oroszország fogja finanszírozni, Szíszi ezzel kapcsolatban megemlített egy hitelt is, amelyet 35 év alatt kell majd visszafizetni, részleteket azonban nem árult el, sem a hitel összegéről, sem visszafizetési feltételeiről vagy kamatáról.

A hitelszerződést szintén a csütörtöki ceremónián írták alá. "Az aláírással az volt a célunk, hogy az a remény, a munka és a béke üzenete legyen mindannyiunknak itt Egyiptomban és a világ számára is" - hangoztatta az elnök.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint a Roszatom négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktort fog megépíteni. Szergej Kirijenko, az orosz atomkonszern vezetője a kormányközi szerződés aláírása alkalmából rámutatott, hogy ez lesz a legnagyobb közös projekt a két állam együttműködésének történetében azóta, hogy az 1960-as években a Níluson szovjet segítséggel megépítették az Asszuáni-gátat. Az ed-dabaa-i beruházást 12 év alatt kell megépíteni, de Oroszország már jövőre megkezdi az erőművet majdan üzemeltető egyiptomi szakemberek képzését is - tette hozzá.

Az üzletről Vlagyimir Putyin orosz elnök idén februári kairói látogatásakor született előzetes megállapodás. Az erőmű-beruházást Moszkva és Kairó eredetileg már Hoszni Mubarak elnök hatalma idején, az 1980-as évek elején tervbe vette, az 1986-os csernobili nukleáris katasztrófát követően azonban megvalósítása lekerült a napirendről.

"Ez az erőmű Egyiptomot technológiai vonatkozásban a térség vezető hatalmává fogja tenni, a térség egyetlen, harmadik generációs atomerőművel rendelkező országává" - fűzte hozzá Kirijenko.

A 90 milliós lakosságú, hatalmas energiaigényű Egyiptom tervezi ugyanakkor energiaforrásainak diverzifikálását is. Szíszi elnök korábban nap- és szélerőművek létesítéséről is beszélt, azt állítva, hogy ezeknek az összteljesítménye három éven belül el kell érje a 4300 megawattot. Az ország emellett nemrég fedezett fel jelentős földgáztartalékokat a Földközi-tenger partvidékén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.