Merényletek Párizsban

Nőket akart beszervezni a terroristák közé Spanyolországból Abdelhamid Abaaoud

A nőket nem harcolni hívják a konfliktusövezetbe, hanem hogy benépesítsék az Iszlám Állam kalifátusát.

2015.11.19 16:14MTI

Nőket akart beszervezni a terroristák közé Spanyolországból Abdelhamid Abaaoud, a múlt pénteken elkövetett párizsi merényletek feltételezett fő szervezője - közölte a spanyol belügyminiszter csütörtökön az Antenna3 televíziós csatorna egyik műsorában.

Jorge Fernández Díaz elmondta, hogy a belga állampolgárságú férfi - akit szerdán Párizs elővárosában, Saint-Denisben megöltek a francia rendőrök - az internetes közösségi oldalakon próbált nőket toborozni az Iszlám Állam (IÁ) számára, hogy csatlakozzanak a terroristákhoz Szíriában és Irakban.

A nőket nem harcolni hívják a konfliktusövezetbe, hanem hogy benépesítsék az Iszlám Állam kalifátusát - tette hozzá.

A miniszter szerint az utóbbi időben egyre több fiatal nőt fogtak el a spanyol hatóságok, akik már utazásra készültek. Legutóbb október végén vettek őrizetbe egy 22 éves nőt a madridi Barajas repülőtéren, aki Törökországon át akart eljutni Szíriába.

A nő szándékáról a különböző internetes fórumokat, a közösségi oldalak bejegyzéseit kutatva értesültek a hatóságok.

A spanyol belügyminisztérium szerint a dzsihadista terroristákkal szembeni küzdelem kulcsa a közösségi oldalak megfigyelése, mert a terroristák ezeken keresztül terjesztik tanaikat, és igyekeznek követőkre találni, akiknek később utasításokat küldenek - ezekből lehet a terveikre következtetni.

Spanyolországban idén már több mint 90 embert fogtak el, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak a terroristákkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.