Terrorveszély

Az FBI szerint nem jelent fenyegetést az Iszlám Állam New Yorkra

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda és a helyi rendőrség nem ijedt meg az iszlamisták fenyegetőző bejelentésétől.

2015.11.19 08:03MTI

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a helyi rendőrség szerint nem jelent fenyegetést New Yorkra az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista szervezet, amely egy videoüzenetében azzal fenyegetőzött, hogy a párizsihoz hasonló terrorakciót hajthat végre az Egyesült Államok legnépesebb városában.

Bill de Blasio New York-i polgármester helyi idő szerint szerda este a Times Square-en tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a város nincs kitéve "konkrét és valós fenyegetésnek", míg William Bratton rendőrfőnök úgy vélte, hogy az IÁ "kapkodva elkészített" fenyegető videójában "nincs semmi új".Az IÁ szerdán közzétett hatperces videójában egy öngyilkos merényletre készülődő dzsihadista látható, s ezt követően New York ikonikus helyei - például a Times Square és Manhattan más forgalmas pontjai - jelennek meg, majd ismét az öngyilkos merénylőre vágnak. A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE szervezet szerint a videóban használt jelenetek egy része egy idén áprilisban forgatott IÁ-propagandafilmből származik.

A SITE igazgatója, Rita Katz, illetve a New York-i rendőrfőnök-helyettes, Stephen Davis is úgy vélte, hogy New York mindig is a terroristák kiemelt célpontja volt, és továbbra is az marad, de önmagában az IÁ újabb fenyegetőzése nem jelent komolyan vehető kockázatot.

A Fehér Ház a héten azt közölte, hogy az bár az IÁ nyilvánvalóan szeretne a párizsihoz hasonló támadást végrehajtani az Egyesült Államok területén is, de ehhez nincs elég kapacitása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.