Hadviselés

Orosz közvetítéssel tűzszünet léphet életbe Damaszkusztól keletre

Órákon belül megszülethet a megállapodás, hogy beszüntetik a harcokat a szíriai rezsim és néhány lázadó csoport között.

2015.11.19 07:52MTI

Tűzszünet léphet életbe csütörtöktől a szíriai hadsereg erői és a lázadók között a Damaszkusztól keletre fekvő térségben - közölte egy megfigyelő csoport. A tárgyalások orosz közvetítéssel zajlanak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) értesülése szerint "... órákon belül megszülethet a megállapodás, hogy beszüntetik a harcokat a szíriai rezsim és néhány lázadó csoport között a Damaszkusz közeli kelet-gútai térségben".

A nagy-britanniai központú emigráns szervezet hozzáteszi, hogy megállapodás esetén a tűzszünet egy 15 napos próbaidőszakkal kezdődik majd, amelyet siker esetén meghosszabbíthatnak.Más aktivista források pontosították, hogy az egyezség értelmében a felek teljesen leállítanák a katonai műveleteket Kelet-Gútában és Damaszkuszban.

Hozzátették, hogy a tárgyalások orosz közvetítéssel zajlanak. Az orosz küldöttség az elmúlt napokban érkezett Gútába, ahol találkozott több lázadó csoport, köztük az úgynevezett Iszlám Hadsereg vezetőjével.

A források emlékeztetnek rá, hogy a tűzszünet mindössze néhány nappal azután lép életbe, hogy a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton nagyratörő menetrendet fogadtak el a közel-keleti országban több mint négy éve tartó polgárháborús válság rendezésére, ugyanakkor az egyaránt terrorszervezetnek tartott Iszlám Állam (IÁ) és an-Nuszra Front elleni harcok folytatása mellett foglaltak állást.

Ali Hajdar, a szíriai kormány nemzeti megbékélési minisztere, bár nem cáfolta teljesen a tűzszünetről folyó tárgyalásokat, úgy fogalmazott, hogy a gútai tűzszüneti tárgyalások híre "egyelőre csak pletykának minősíthető".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.