Merényletek Párizsban

Több milliárd fonttal emelik a brit terrorelhárítók költségvetését

A brit biztonsági szolgálatok az elmúlt egy évben hét nagy-britanniai terrortámadási tervet hiúsítottak meg.

2015.11.17 07:44MTI

A brit kormány több milliárd fonttal megemeli a fegyveres erők különlegesen kiképzett terrorelhárító alakulatainak költségvetését - közölte hétfőn este David Cameron.

A brit miniszterelnök, aki a londoni pénzügyi központ, a City polgármesterének hagyományos éves bankettjén mondott beszédet, kijelentette: a brit kormány az évtized összes hátralévő évében a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítja. Mivel a brit gazdaság növekedési pályán van, ez a nominális védelmi kiadások folyamatos növekedését jelenti minden évben - hangsúlyozta a kormányfő.

Bejelentette: a pénzből egyebek mellett kétszeresére emelik a légierő drónjainak számát, új harci repülőgépeket szereznek be, újgenerációs kibervédelmi rendszereket honosítanak meg, és a jelenlegi parlamenti időszak végéig kétmilliárd fonttal (csaknem 900 milliárd forinttal) növelik a hadsereg különleges alakulatainak fejlesztésére fordított összeget.

Cameron közölte: a brit biztonsági szolgálatok az elmúlt egy évben hét nagy-britanniai terrortámadási tervet hiúsítottak meg.

A brit kormányfő e hét meghiúsított merényletről már reggel, a BBC rádiónak nyilatkozva is szólt, de akkor azt mondta, hogy ezeket a támadásokat az utóbbi fél évben akadályozták meg. Nem sokkal később a Downing Street úgy helyesbítette a kijelentést, hogy a brit terrorellenes szervezetek az elmúlt tizenkét hónapban vették elejét hét merényletkísérletnek, és a hétfő esti rendezvényen már Cameron is ezt a változatot említette.

A londoni kormányfői hivatal ugyanakkor a nap folyamán ki is egészítette a tájékoztatást azzal, hogy a legutóbbi meghiúsított merényletkísérletet az elmúlt egy hónapban próbálták elkövetni Nagy-Britanniában.

Hétfő esti beszédében Cameron megerősítette, hogy a párizsi merényletek nyomán a brit kormány jelentősen bővíti a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását, emellett megkétszerezi a repülésbiztonsági intézkedésekre fordítható költségvetési összeget.

A finanszírozás megemelése révén a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál jelenleg 12 700-an dolgoznak.

Theresa May belügyminiszter hétfőn a londoni alsóházban bejelentette, hogy a brit kormány a párizsi merényletsorozat nyomán intenzívebb biztonsági ellenőrzést honosít meg a brit nagyvárosokban tervezett nyilvános rendezvényeken, valamint a határátlépő pontokon is.

A londoni Wembley stadionban kedd este esedékes angol-francia barátságos labdarúgó mérkőzés biztonságára fegyveres rendőri egységek ügyelnek.

A párizsi merényletek után felmerült, hogy a meccset elhalasztják, de végül mégis megtartása mellett döntöttek, sőt jelen lesz Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, a brit trón majdani várományosa, az angol labdarúgó szövetség elnöke is.

A Scotland Yard hétfőn - további részletek ismertetése nélkül - bejelentette, hogy hatszáz "aktív" terrorellenes művelet van folyamatban Nagy-Britanniában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.