Illegális bevándorlás

A szláv Balkánon folyamatosan puskaporos a hangulat

Minden érintett országnak a balkáni migrációs útvonalon meg kell állapodnia a határai átjárhatóságáról, és el kell kerülnie azokat az incidenseket, amelyek veszélyeztethetik biztonságát és a szomszédos országokkal való viszonyát.

2015.11.12 21:18MTI

Ez volt a fő üzenete Kolinda Grabar-Kitrovic horvát és Borut Pahor szlovén államfő csütörtökön megtartott zágrábi közös sajtótájékoztatójának.

Borut Pahor hivatalos látogatáson vett részt Zágrábba, hogy Kolinda Grabar-Kitrovic horvát államfővel tárgyaljon a Brdo-Brioni folyamat elnevezésű fórum csúcstalálkozójának előkészületeiről.

A találkozó egyik fő témája mindazonáltal a migrációs válság volt, annak nyomán, hogy Ljubljana szerdán megkezdte a kerítés építését Horvátországgal közös határán.

Egy nap sem kellett ahhoz, hogy Horvátország és Szlovénia között elmérgesedjen a viszony, miután a horvát hatóságok azzal vádolták meg Szlovéniát, hogy a kerítés egy részét horvát területen húzta fel.

A szlovén államfő szerint a migránsok áradatát úgy kell szabályozni, hogy az ne veszélyeztesse a nemzetállamok és szomszédos országok biztonságát.

A horvát államfő hozzátette: Ljubljana és Zágráb egyetért abban, hogy nem szabad teret engedni olyan összetűzéseknek, amelyek ronthatnak a két ország viszonyán.

"Minden lépésről nyíltan kell beszélni, mindenekelőtt a kormányoknak és a minisztereknek" - hangsúlyozta.

A két államfő nem kívánta kommentálni a két ország között húzódó drótkerítést, az újságírók pedig nem tehettek fel kérdéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.