Elismerés

Szabadság Érdemrenddel tüntette ki az ukrán elnök Soros Györgyöt

A külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetést adományozta Petro Porosenko csütörtökön a magyar származású amerikai üzletembernek, több alapítvány, köztük az ukrán Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány (IRF) létrehozójának.

2015.11.12 19:33MTI
Facebook Petro Porosenko

Az államfő személyesen adta át az érdemrendet a kitüntetettnek. Az átadási ceremónián kiemelte, hogy az üzletember és mecénás elmúlt években végzett tevékenysége jelentősen hozzájárult a jelenleg Ukrajnában zajló demokratikus változásokhoz. A még Ukrajna függetlenné válása előtt, 1989-ben létrehozott Reneszánsz Alapítvány az elnök szavai szerint már több mint 25 éve játszik fontos szerepet az ukrán állam fejlődésében és a demokrácia megszilárdulásában.

A kitüntetés hivatalos indoklása szerint Soros György az érdemrendet "az ukrán állam nemzetközi tekintélyének erősítéséért tett személyes szolgálataiért, a szociális és gazdasági reform megvalósításához való jelentős hozzájárulásáért és sokévi eredményes munkásságáért" kapta.

Soros György nagy megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést. Olekszandr Szusko, az ukrán Reneszánsz Alapítvány vezetője Facebook-oldalán azt írta, hogy Soros György kivételt tett Ukrajnával, hiszen "negyedévszázad alatt semmilyen állami kitüntetést nem fogadott el egyetlen országtól sem".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.