Szilágyperecsenben

Magyar környezetben töltötte gyerekkorát Dacian Ciolos

A magyar többségű Szilágyperecsenben töltötte gyermekkora nyarait, és Szilágysomlyón egy román-magyar tannyelvű iskolában tanult és érettségizett Románia kijelölt miniszterelnöke, a 46 éves Dacian Ciolos.

2015.11.11 16:07MTI
hirdetés

Egykori osztályfőnöke, Szántó Sándor nyugalmazott tanár elismeréssel beszélt az Agerpres hírügynökségnek az iskolás Dacian Ciolosról. Elmondta: korosztálya vezéregyéniségének számított, és mind diáktársai, mind a tanárai nagyra becsülték. Azt is megjegyezte, hogy Dacian Ciolost a mezőgazdasági szakközépiskola vonzotta Szilágysomlyóra. Az iskola diákotthonában lakott, csak hétvégeken járt haza a Zilahon lakó szüleihez. Elismeréssel szólt egykori diákjáról Sallay Károly tanár is. Hozzátette, már akkor megmutatkozott a tanítvány diplomáciai érzéke.

Dacian Ciolos maga írt arról közösségi oldalán, hogy a gyermekkorát anyai nagyszüleinél töltötte Szilágyperecsenben (Pericei). Augusztusban fényképet is közölt, amelyen perecseni nagyapjával látható, akiről azt írta: ő inspirálta a gyermekkorát, és a felnőtté válását.

Boncidai Csaba, a 85 százalékban magyarok által lakott Szilágyperecsen polgármestere az MTI-nek elmondta, ő maga is rúgta annak idején a labdát Dacian Ciolossal. A polgármester felidézte, 2011-ben Winkler Gyula európai parlamenti képviselő meghívására járt egy perecsenyi küldöttség Brüsszelben, hogy a falu nevezetességének számító hagymát népszerűsítsék, és Dacian Ciolos akkori agrárbiztos is büszkén vállalta, hogy az ő falújából érkezett a küldöttség.

A polgárester szerint nem kizárt, hogy Dacian Ciolos magyarul is tud, de hozzátette, ő csak románul beszélt vele. Megjegyezte azonban, hogy a miniszterelnök-jelölt 94 éves perecseni nagyapja kiválóan beszél magyarul, és büszke arra, hogy egykor magyar katona volt.

Boncidai Csaba megemlítette: ha Dacian Ciolosnak sikerül kormányt alakítani, és beiktatják a kabinetjét, ő lesz a második román miniszterelnök a községből. Közigazgatásilag Szilágyperecsen községhez tartozik ugyanis Szilágybadacsony falu, Iuliu Maniu szülőfaluja. Maniu 1928 és 1933 között három alkalommal volt egy-egy rövid időszakra Románia kormányfője.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.