Illegális bevándorlás

Ausztria üdvözli a szíriai menedékkérőket érintő német változást

Németország ismét alkalmazza a szír menedékkérők esetében a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírásoknak azt az elemét, amelynek alapján vissza lehet küldeni a menedékkérőket abba a tagállamba, amelyben beléptek az EU területére.

2015.11.11 12:54MTI

Ez "lehet az a jelzés, amelyre hetek óta várunk, a fordulat a szíveslátás korlátok nélküli kultúrájától" egy olyan kultúra felé, amelyet a mértéktartás jellemez - mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a ZDF országos köztelevíziónak.

Most azonban arról is gondoskodni kell, hogy ez az üzenet eljusson a világ minden pontjára, mert csak akkor lehet hatásos - tette hozzá az osztrák belügyminiszter.

A dublini rendszernek vannak hátrányai, de továbbra is érvényesíteni kell. A rendszerben részt vevő valamennyi uniós tagországnak "teljesítenie kell kötelességét", amíg kialakul egy "összeurópai megoldás" a migrációs válságra - mondta a konzervatív ÖVP politikusa, hozzátéve, hogy ezt a megoldást a lehető leggyorsabban ki kell dolgozni.

A német belügyminisztérium kedden jelentette be, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) a menedékkérők visszaküldésére vonatkozó előírást jelenleg valamennyi származási országgal, így Szíriával kapcsolatban is követi, a dublini rendszerben részt vevő uniós tagországok közül pedig Görögországon kívül mindegyikkel kapcsolatban érvényesíti. A visszaküldésre vonatkozó előírást a szíriai állampolgárok esetében október 21. óta alkalmazzák ismét.

A BAMF augusztus 20-án határozott arról, hogy a szíriai menedékkérők esetében egyelőre nem vizsgálják, hogy mely tagállamban érkeztek meg az EU területére, hanem élve a dublini rendszerben adott lehetőséggel - a Dublin III. rendelet 17. paragrafusa alapján - átvállalják a menekültügyi eljárás lefolytatását.

Szakértők szerint jelentéktelen gyakorlati következményekkel jár ennek a döntésnek a visszavonása, azaz a visszatérés az eredeti gyakorlathoz, amelynek során megvizsgálták, hogy a menedékkérők milyen úton érkeztek Németországba, regisztrálták-e őket valahol, és ha igen, akkor megindították a visszaküldésre irányuló eljárást.

Nem hivatalos adatok szerint ugyanis az utóbbi hónapokban Németországba érkezett menedékkérők legfeljebb 3 százalékát regisztrálták valamely uniós tagországban. Ugyancsak nem hivatalos adatok szerint október 21. óta tíznél kevesebb szíriai állampolgár esetében indítottak visszaküldésre irányuló eljárást.

Görögországba azért nem is próbálnak meg visszaküldeni menedékkérőket a német hatóságok, mert korábban ilyen ügyekben német bíróságok több alkalommal kimondták, hogy a görög menekültügyi ellátórendszer nem felel meg az emberhez méltó bánásmód követelményének, azért nem lehet oda visszaküldeni embereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.