"Élni akarunk, elég volt!"

Több mint húszezren vonultak utcára Madridban a nőkkel szembeni férfierőszak miatt

Több mint húszezren vonultak utcára Madridban szombaton, hogy tiltakozzanak a nőkkel szembeni férfierőszak ellen, aminek ebben az évben már 84 halálos áldozata volt Spanyolországban.

2015.11.08 11:03MTI

"Élni akarunk, elég volt!", "Ha egyet bántanak, mindannyiunkat bántják!", "Nem akarunk még egy halálos áldozatot!", "Ne legyen több gyilkosság!" - csak néhány mondat azok közül, amelyek a transzparenseken és a magasba tartott táblákon szerepeltek, és amelyeket a tömeg a spanyol fővárosban megtett több kilométeres útján folyamatosan skandált.

A demonstráció a spanyol egészségügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztérium épületénél kezdődött, ahol a szervezők felolvasták kiáltványukat, amelyben követelik a nemi erőszakról szól 2004-ben elfogadott törvény módosítását, hogy legyen büntetendő a szexuális agresszió, a munkahelyi zaklatás és a családon belüli erőszak is.

A tüntetés egyik figyelemfelkeltő elemeként feketébe öltözött nőket rajzoltak körbe fehér krétával, ahogy a gyilkossági helyszíneken szokták az áldozatokat. Így emlékeztek arra az 1378 nőre, akik a férfierőszak halálos áldozatai voltak 1995 óta.

A felvonulást mintegy 450 civil szervezet közösen hívta életre, de képviseltették magukat a szakszervezetek és a pártok többsége is.

Ezen a napon nemcsak Madridban, hanem más városokban is voltak kisebb megmozdulások a férfierőszak ellen.

Az elmúlt egy hétben pedig a spanyol főváros emblematikus főterén, a Puerta del Solon éhségsztrájkolt kilenc nő, akik nemi erőszak, és családon belüli erőszak elszenvedői voltak. A téren pirosra festett cipőkből egy hatalmas kereszt formát raktak ki, amely a halálos áldozatokat szimbolizálja. Akciójukkal a december 20-i spanyol parlamenti voksoláson induló pártoktól követelték, hogy valódi megoldásokat kínáljanak a kérdésre választási programjaikban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.