Párizsi klímacsúcs

Franciaország határellenőrzést vezet be egy hónapra

Franciaország határellenőrzést vezet be megközelítőleg egy hónapra az ENSZ klímakonferenciája miatt, amelyet november 30. és december 11. között rendeznek meg Párizsban.

2015.11.06 14:55MTI

Bernard Cazeneuve belügyminiszter az RMC rádióban a terrorfenyegetettséggel és a közrend megzavarásának kockázatával indokolta a döntést.

"Ez egyáltalán nem jelenti Schengen felfüggesztését, hiszen annak egyik cikkelye lehetőséget biztosít az államoknak (a határellenőrzés visszaállítására) olyan rendkívüli körülmények esetén, mint amilyen a COP21" - mondta.

A klímakonferencia megnyitójára több mint nyolcvan állam- és kormányfő - köztük az amerikai és a kínai elnök -, valamint 160 külföldi delegáció hivatalos Párizsba.

A miniszter elutasította azt a feltételezést, hogy a migrációs válságnak köze lenne a határellenőrzés ideiglenes visszaállításához.

"Amit átjárhatatlanná kell tenni, vagy legalábbis jobban ellenőrizni, azok az Európai Unió külső határai" - hangsúlyozta. "Ha nem vagyunk képesek ellenőrizni, nem fogjuk tudni tartósan befogadni azokat, akiket megillet a menekültstátus Európában, és hamarosan nem leszünk képesek fenntartani a szabad áramlást (a schengeni övezeten) belül" - tette hozzá.

A schengeni övezeten belüli ideiglenes határellenőrzés visszaállítására egy országnak a közrend és a belbiztonság súlyos fenyegetettsége esetén fél évre, vagy váratlan esemény esetén maximum öt napra van lehetősége, a többi tagállammal lefolytatott egyeztetést követően. Az intézkedést eddig évente kétszer-háromszor léptették életbe . 2011-ben például, a G20-as csoport cannes-i csúcstalálkozójakor Franciaország, tavalyelőtt pedig, a labdarúgó Európa-bajnokság idejére Lengyelország állította vissza a határellenőrzést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.