Illegális bevándorlás

Alkotmányos értékek oktatásával segítenék elő a menekültek integrálását Ausztriában

Az ötven pontból álló javaslatcsomag leginkább a nyelvtanulás fontosságára, a munkaerőpiaci beilleszkedésre és az értékek elsajátítására koncentrál.

2015.11.05 14:53MTI
APA_ERWIN SCHERIAU

Alkotmányos értékek oktatásával segítenék elő egyebek között a menekültek integrálását Ausztriában, a Der Standard című osztrák napilap csütörtöki számában ismertetett külügyminiszteri integrációs terv szerint.

Az ötven pontból álló javaslatcsomag leginkább a nyelvtanulás fontosságára, a munkaerőpiaci beilleszkedésre és az értékek elsajátítására koncentrál. A menekültstátusszal rendelkezők egynapos kurzuson vennének részt, amelyen az emberi jogokról, az egyenjogúságról, a jogállamról és a demokráciáról tanulhatnának.

A lap Heinz Fassmann integrációs szakértőre hivatkozva azt írja, hogy a tanfolyamon szó lesz az egészségügyi és az iskolarendszer működéséről, az osztrák történelemről, földrajzról vagy akár a szelektív hulladékgyűjtésről is.

Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációért felelős miniszter rámutatott, hogy azok az emberek, aki Ausztriába jönnek, nem rosszak, csupán az értékekről alkotott elképzeléseik mások. A miniszter szerint fontos a menekültáradat csökkentése, azonban aki Ausztriában marad, azt a lehető legteljesebben integrálni kell.

Az integrációs tervet jövő héten ismertetik részletesen.

Ausztriában januártól októberig 63 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány az év végéig több mint 85 ezer benyújtott és mintegy 25 ezer elfogadott menekültkérelemmel számol. Előreláthatólag az idén menekültstátust szerzők fele családegyesítési igényét is jelzi majd. Az osztrák külügyminiszter szerint amennyiben megállítható a migránsáradat, úgy 2016-ban már 40 ezer jóváhagyott kérelem is születhet, amennyiben továbbra is sokan érkeznek, úgy ez a szám csak emelkedhet.

A minisztériumra hivatkozva a Der Standard arról ír, hogy 2015 januárja és szeptembere között benyújtott menekültkérelmek többségében szíriai és afgán állampolgároktól érkeztek, a menekültstátust igénylők háromnegyede férfi, 70 százaléka 16 és 46 év közötti, 25 százalékuk 16 év alatti, öt százalékuk pedig 46 évnél idősebb.

A tárca adatai szerint idén októberben adták be a legtöbb, több mint tízezer menekültkérelmet, a legkevesebbet, csaknem háromezret márciusban nyújtották be. Míg a múlt héten átlagosan napi 500, addig ezen a héten már napi 600 kérelmet nyújtanak be Ausztriában.

A menekültek szállítása csütörtökön is folyt Ausztria déli határrészéről, a délelőtt folyamán 2100 menekült várakozott Spielfeldnél. Őket az osztrák vasúttársaság (ÖBB) által biztosított különvonatok, valamint 112 busz viszi el a nap folyamán a német-osztrák határhoz vagy más tartományi befogadóhelyekre. A Grazban található egykori bevásárlóközpontban 1800 menekült és 200 menedékkérő éjszakázott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.