Illegális bevándorlás

Megszüntették a szerb-magyar határ melletti magyarkanizsai befogadóközpontot

Szétszerelték, bezárták, és ezzel megszüntették azt az ideiglenes befogadóközpontot, amelyet augusztus közepén nyitottak a migránsok számára a szerb-magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsán.

2015.10.30 15:33MTI

Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és menekültügyi megbízottja az MTI-nek pénteken azt mondta: a sátrakat már szétszerelték, már csak az alvásra és tisztálkodásra kialakított konténerek maradtak meg a vásártéren, és azokat az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) osztja majd szét a Szerbia más területén már meglévő vagy a közeljövőben kiépítendő központok között. Emellett a raktáron maradt ágyakat és takarókat is a többi befogadóállomás között osztják szét.

A migránsok útvonala azt követően változott meg, hogy Magyarország szeptember közepén lezárta Szerbiával közös határszakaszát. Mivel a Nyugat-Európába tartó migránsok már nem érintik Észak-Vajdaságot, már nem volt szükség a pihenőhelyre, illetve a sátrak sem feleltek volna meg arra, hogy a téli időszakban ott bárkit is elhelyezzenek.

Lackó Róbert elmondta: az ideiglenes befogadóközponton mintegy 150 ezer menekült haladt át.

A magyarkanizsai pihenőhelyet augusztus közepén alakították ki, mert akkor naponta több mint 1500 migráns érkezett a valamivel több mint 9 ezer embert Tisza-parti településre.

Macedónia felől továbbra is naponta legalább 4-5 ezer ember érkezik Szerbiába, néhány százan pedig Bulgária felől lépnek be a nyugat-balkáni országba. A Danas című belgrádi napilap szerdán azt írta, hogy az országban legalább tizenöt kaszárnyát alakítanak át azért, hogy a közeljövőben érkező több ezer migránsnak a téli időszakban szálláslehetőséget biztosítsanak. Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter a sajtónak azt mondta, a több ezer ember nem marad tartósan Szerbiában, hanem néhány napon belül tovább megy, a befogadókapacitások azért szükségesek, hogy csökkenthető legyen a migrációs nyomás Horvátországon és Szlovénián.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.