Iszlám Állam

Veszteséget szenvedtek túszszabadító amerikai katonák Irakban

Életét vesztette az amerikai különleges műveleti erők egyik katonája egy Észak-Irakban végrehajtott túszszabadító akció közben.

2015.10.22 19:09MTI

Ez volt az Egyesült Államok első, Irakban elszenvedett szárazföldi harci vesztesége az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcban azt követően, hogy az amerikai erőket kivonták az országból.

Peter Cook, a Pentagon szóvivője közölte: a művelet nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok eltérne az IÁ által elleni harcban folytatott taktikájától, és hogy a jövőben a hasonló akciók rendszeressé válnak.

Az IÁ által megszállt, Kirkuktól nyugatra fekvő Havidzsa város közelében lévő börtönből 69 túszt sikerült kiszabadítani. Az első híradásokkal ellentétben a megmentett foglyok nem kurdok, hanem kivétel nélkül mind arabok, közülük mintegy húszan az iraki fegyveres erők tagjai voltak.

Ez volt a legjelentősebb rajtaütés az IÁ ellen azóta, hogy májusban amerikai kommandósok Szíriában megölték a szervezet egyik vezetőjét, a tunéziai Abu Szajjáfot. Az akcióban "több tucatnyi" amerikai kommandós mellett a kurd önvédelmi erők, a pesmergák is részt vettek. A bevetés során több mint 20 szélsőséges vesztette életét, hatan pedig fogságba estek. Az elesett amerikai katona a kórházba szállítás után Erbílben halt meg.

Steve Warren ezredes, az Egyesült Államok vezette IÁ-ellenes koalíció iraki szóvivője szerint az amerikai katonák tanácsadóként vettek részt az akcióban, és csak azt követően avatkoztak be a harcba, hogy a pesmergák tűz alá kerültek, és veszteségeket kezdtek szenvedni. Az Egyesült Államok öt csapatszállító helikopterrel, hírszerzési adatokkal és légicsapásokkal támogatta a kurd erőket.

A művelet végrehajtását azt követően rendelték el, hogy hírszerzési források megerősítették: a foglyokat hamarosan ki fogják végezni.

A koalíciós erők egyébként szerda éjjel Szíriában légitámadást intéztek az IÁ ellen a iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló Omár olajmezőnél, Deir ez-Zornál. Az iraki fegyveres erők eközben Ramádi és az ország legnagyobb olajfinomítójának otthont adó Beidzsi visszafoglalásáért harcolnak koalíciós légi támogatással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.