Szavaznak

Fej fej mellett a szociáldemokraták és a Szabadságpárt a bécsi választásokon

A megkérdezettek 65, míg az FPÖ-szavazók 81 százalékát igencsak befolyásolta a menekültügy.

2015.10.11 18:59MTI

Szoros küzdelem bontakozott ki a vasárnapi bécsi tartományi választásokon az eddigi polgármestert adó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) között - erről tanúskodnak az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) az urnazárást követően ismertetett első becslések.

A SORA közvélemény-kutató intézet a választásokat megelőzően készült felméréseken, valamint a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló becslése szerint az SPÖ 34,5 és 37,5 százalék közötti eredményre számíthat, míg az FPÖ 33-36 százalékra.

Az exit poll szerint a Zöldek pártja 10,5 és 12,5 közötti eredményt érhet el, az Osztrák Néppárt (ÖVP) pedig 8 és 10 százalék közötti támogatottsággal számolhat. A NEOS liberális párt öt százalék körüli eredménnyel éppen eléri a bejutáshoz szükséges küszöbértéket.

Az SPÖ 2010-ben 44 százalékos eredményt ért el, az FPÖ 26, az ÖVP 14, a Zöldek 12,6 százalékot szereztek.

A ISA/SORA valamint a Public Opinion Strategies közvéleménykutató által végzett és vasárnap az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérés szerint sok szavazónál a menekültügyi téma befolyásolta leginkább a leadott voksokat.

A megkérdezettek 65, míg az FPÖ-szavazók 81 százalékát igencsak befolyásolta a menekültügy.

A szociáldemokratákra szavazók 22 százaléka azzal indokolta választását, hogy így akarta megakadályozni azt, hogy a szabadságpártiak hatalomra jussanak, 25 százalék pedig azért választotta az SPÖ-t, mert elégedett a párt munkájával.

Azok a megkérdezettek, akik maguk is bevándorlók vagy azok leszármazottjai 67 százalékban azt szeretnék, ha a szociáldemokrata jelölt, a jelenlegi főpolgármester, Michael Häupl maradna a tisztségében, 17 százalékuk a pedig a szabadságpárti jelöltet, Heinz-Christian Strachét szeretné a polgármesteri székben látni. A bevándorlók közül a néppárti szavazók 33 százaléka, a Zöldek szavazóinak pedig 68 százaléka támogatja Häuplt.

A közvéleménykutatásokat október 7. és 11. között végezték, az ISA/SORA intézet több mint kétezer, a Public Opinion Strategies 1200 bécsi szavazót kérdezett meg.

A szavazás vasárnap reggel 7 órakor kezdődött és 17 órakor ért véget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.