Halálozás

Elhunyt Lord Geoffrey Howe brit konzervatív politikus

A brit Konzervatív Párt meghatározó befolyású egykori politikusa buktatta meg Margaret Thatchert.

2015.10.10 14:09MTI

Elhunyt Lord Geoffrey Howe, a brit Konzervatív Párt meghatározó befolyású egykori politikusa, akinek általánosan elfogadott elemzői vélemények szerint kulcsszerepe volt Margaret Thatcher néhai miniszterelnök negyedszázaddal ezelőtti bukásában.

Lord Howe-t, aki Thatcher kormányaiban pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes is volt, 88 esztendős korában érte a halál péntek este. Családja szombaton jelentette be a halálhírt.

Geoffrey Howe volt a leghosszabb ideig szolgáló kabinettag Margaret Thatcher 11 évig tartó kormányfői időszakában, ám 1990 novemberében rendkívül erőteljes bírálatokat megfogalmazó parlamenti felszólalásban jelentette be lemondását. Sokan máig úgy tartják, hogy ez indította el azt a politikai láncreakciót, amely néhány héttel később Thatcher bukásához vezetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.