Illegális bevándorlás

A németek többsége szerint hazájuk nem tud megbirkózni a menekülthullámmal

Egyre kevesebben vannak a bizakodók. Merkel népszerűsége romokban.

2015.10.09 13:10MTI

Németországban a lakosság többsége már nem gondolja, hogy az ország meg tud birkózni a menekülthullámmal - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. Két héttel korábban a többség még bizakodó volt.

A ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a németek 51 százaléka nem gondolja, hogy az ország megbirkózik a menekültek nagy számával. A bizakodók aránya 45 százalék.

Két héttel ezelőtt az optimisták aránya 57 százalék volt, a kételkedők pedig kisebbségben voltak, arányuk 40 százalékos volt a ZDF Politbarometer című felméréssorozatának eredményei szerint.

A reprezentatív felmérésben megkérdezettek 74 százaléka szerint a menekültek ellátása miatt más területeken megszorításokra lesz szükség. Csupán 24 százalék nem tart ettől.

Csaknem kétharmados, 62 százalékos azok aránya, akik szerint a menekültek nagy száma a bűnözés elharapózásához vezet. A németek 34 százaléka szerint nem emelkedik a bűnözés a menekültek tömege miatt.

Ugyanakkor a lakosság többsége - 61 százalék - szerint nem fenyegeti a menekültek nagy száma a német társadalom és kultúra értékeit. Harminchárom százalék viszont tart attól, hogy a menekülthullám miatt veszélybe kerülnek a német értékek.

Nagyobb megosztottság mutatkozik abban a kérdésben, hogy a menekültek vajon be akarnak-e illeszkedni a németek közé. A megkérdezettek 50 százaléka szerint a legtöbb menekültben nincs ilyen hajlandóság, 44 százaléka szerint viszont van.

A közvélemény uralkodó áramlatának két hét alatt bekövetkezett átalakulása révén tovább növekedett az elégedetlenség Angela Merkel kancellárral szemben. A Politbarometer felmérésben a megkérdezettek egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetnek politikusokat. Angela Merkel 1,6 pontot kapott, szemben a két héttel ezelőtti 1,9 ponttal és az egy hónappal korábbi 2,4 ponttal.

Ugyanakkor a Merkel-kormány menekültpolitikáját hevesen bíráló bajor miniszterelnök, Horst Seehofer megítélése javult, teljesítményét 0,7 pontra értékelik, az előző két felmérésben regisztrált 0,2 pont után.

A szavazókorú népességet reprezentáló felmérést a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette 1268 ember megkérdezésével október 6. és 8. között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.