Illegális bevándorlás

Horvát kormányfő: Dubrovnikban nem lesz befogadóállomás

Határozottan elutasította Zoran Milanovic horvát kormányfő hétfőn, hogy a Nyugat-Európába tartó migránsoknak Horvátország délkeleti részén keresztül vezető "útvonalat" nyissanak céljuk eléréséhez.

2015.09.28 22:30MTI
Shutterstock fotó

Milanovic Zágrábban újságíróknak nyilatkozva leszögezte: az Adria-parti Dubrovnikban nincs és nem is lesz befogadóállomás, ezt garantálja.

Milanovic szerint azok terjesztik annak hírét, hogy a migránsok Dubrovnik mellett áramolhatnának Horvátországba, akik pánikot akarnak kelteni az országban. A szociáldemokrata miniszterelnök ezzel az ellenzékre, többek között a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) helyi szervezetére és annak vezetőjére utalt, aki szerinte a választások előtt megpróbált nyugtalanságot kelteni az emberekben.

Milanovic azt állította, hogy az ENSZ "irányítja ezeket a menekülteket", s azt üzente az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, hogy "ne küldjön embereket a déli útvonalon keresztül".

"Horvátországnak joga van eldönteni, hol nyitja meg határait: az ajtó nyitva áll, de csak ott, ahol mi mondjuk, az pedig északon van" - szögezte le a kormányfő.

Sajtóbeszámolók szerint a Prevlaka-félszigeten - amely egy keskeny földnyelv Horvátország déli csücskében, az Adriai-tengeren, a Kotori-öböl bejáratánál -, mindazonáltal előkészületek kezdődtek egy befogadóállomás létrehozására.

Goran Cvjetinovic, Dubrovnik-Neretva megye katasztrófavédelemi igazgatóságának szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, nem érti Zoran Milanovicot, mert a közművesítésre és építkezésre a Horvátországi Állami Mentési és Védelmi Hivataltól (DUZS) kaptak utasítást és már múlt pénteken elkezdték a munkálatokat.

A horvát lapok a hétvégén azt írták, a horvát belügyminisztérium azzal számol, hogy a magyar határzár miatt, a hideg, esős napok közeledtével a Törökország, illetve Görögország felől érkező menekültek várhatóan "melegebb útvonalat" választanak, Albánián és Montenegrón keresztül fognak haladni. Emiatt a dél-horvátországi Dubrovnik-Neretva megyében már folynak az előkészületek a menekültek befogadására, ahol naponta három-ötezer ember érkezésére számítanak. Ez ellen élesen tiltakozott Nikola Dobroslavic, a megye HDZ-s elöljárója, aki a hétvégén levélben figyelmeztette a horvát miniszterelnököt, hogy ez káros hatással lesz az idegenforgalomra.

Dubrovnik a horvát gazdaság fontos ágának számító adriai idegenforgalom egyik ékköve.

Ranko Otojic belügyminiszter a horvát RTL televíziónak hétfő este úgy nyilatkozott, hogy nem építenek befogadóállomást Dubrovnik-Neretva megyében. A Prevlaka-félszigeten megkezdett munkálatoknak, továbbá a volt katonai objektumok felújításának szerinte az volt a célja, hogy szükség esetén rendőröket helyezzenek el benne. "Horvátország nem engedi meg, hogy több fronton áradjanak be az illegális bevándorlók Horvátországba. Aki ott próbálja meg átlépni a határt, azt visszaküldik abba az országba, ahonnét jött" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.