Illegális bevándorlás

Szerb belügyminiszter: Belgrád diplomáciai csatát nyert

Szerbia diplomáciai csatát nyert és bebizonyosodott, hogy a horvát határzárral sérült az európai uniós stabilizációs és társulási megállapodás, valamint számos más megállapodás.

2015.09.25 19:32MTI

Így reagált Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pénteken arra a hírre, hogy Horvátország 17 órakor feloldotta a zárlatot a két legfontosabb horvát-szerb határátkelőn.

Mint fogalmazott, ez jó jel, mert a szerb állampolgárok így zavartalanul közlekedhetnek a két határ között. A belügyminiszter szerint a határzár feloldása győzelmet jelent Szerbia és a szerb nép számára, hiszen az intézkedés azt bizonyítja, hogy Szerbiának igaza volt.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint pedig a szerb politikusok győzelme mellett ez a horvát kormány és Zoran Milanovic miniszterelnök felelőtlen politizálásának a veresége is.

A szerb miniszterelnök 21 órára kormányülést hívott össze, amelyen várhatóan a horvát határzárra adott szerb válaszlépések visszavonásáról lesz szó.

Zágráb a migránsválsággal összefüggésben hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt - a romlandó árut szállító kamionok kivételével - az egyetlen, akkor még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Szerbia válaszként szerda éjfélig adott ultimátumot a horvát kormánynak a határnyitásra, majd miután ez lejárt, megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az országba. Erre válaszul a horvát hatóságok csütörtök óta éjféltől péntek 17 óráig egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engedtek be Horvátországba Szerbia felől.

A vita és a határzár miatt a két ország viszonya a délszláv háború (1991-1995) óta nem látott mélypontra süllyedt.

A Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es autópályán fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőnél Szerbia felől körülbelül 20 kilométeres kamionsor áll - közölte a szerb vámigazgatóság. Becsléseik szerint mintegy 700 teherautó vár arra, hogy továbbmehessen Horvátország felé.

A bajakovói és a tovarniki átkelő zárlatának pénteki feloldása ellenére a másik hat horvát-szerb határátkelő zárva maradt.

A horvát zárlat feloldása előtt, pénteken az Európai Bizottság azonnali magyarázatot követelt az uniós tag Horvátországtól a határzár miatt. A bizottság álláspontja szerint Horvátország megsértette az Európai Unió Szerbiával kötött stabilizációs és társulási megállapodását.

Szerbia 2012 óta az unió tagjelölt országa, s 2014 elején hivatalosan megkezdte csatlakozási tárgyalásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.