Ez volt az első ilyen alkalom...

Háttal misézett XVI. Benedek pápa a híveknek

XVI. Benedek pápa időnként a híveknek hátat fordítva mondott misét vasárnap a vatikáni Sixtus-kápolnában - A pápa egyben megkeresztelt 13 csecsemőt.

2008.01.13 17:10MTI

Ez volt az első alkalom, hogy az egyházfő a híveknek időnként hátat fordítva mondott nyilvános misét azóta, hogy fél évvel ezelőtt döntött a régi, tridenti rítusú szentmise újbóli általános engedélyezéséről.

A pápai liturgikus szertartások hivatala előzőleg közölte, hogy vasárnap "lesznek olyan pillanatok, amikor a pápa a híveknek háttal, arccal a kereszt felé fordul majd, egyébként a misét a megszokott módon tartja, és a VI. Pál által a II. vatikáni zsinat után bevezetett misekönyvet használja".

A pápai misét egyébként egy Michelangelo-freskó, az Utolsó ítélet alatti oltárnál tartották, nem pedig annál a kis oltárnál, amelynél e kápolnában a szertartásokat általában tartani szokták. A misét olaszul mondta el az egyházfő, nem pedig latinul. A megkeresztelt csecsemők vatikáni alkalmazottak gyerekei voltak.

A pápa az Úrangyala imádság elmondása után, a bevándorlók és a menekültek világnapja alkalmából kérte a híveket, hogy fogadják együttérzően a fiatal bevándorlókat és szüleiket, utóbbiakat pedig arra, hogy "a törvényeket tiszteletben tartva építsenek igazságosabb társadalmat". Hírügynökségi jelentések szerint XVI. Benedek a Sixtus-kápolnában tartott mise végeztével, a kápolnából kifelé menet észrevette, hogy pápai gyűrűje eltűnt az ujjáról. Szólt egy ministránsának, aki visszament és az oltár mellett megtalálta a gyűrűt, majd visszaadta a pápának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.