Illegális bevándorlás

Seehofer: történelmi és kaotikus a helyzet

A konzervatív CSU elnöke hangsúlyozta, hogy a német döntés miatt "rendszer, rend és szabályok nélküli" helyzet alakult ki, és emiatt "minden nap rögtönözni kell".

2015.09.23 13:50MTI

Történelmi jelentőségű, de kaotikus helyzet alakult ki Európában a migránsválság következtében, a szabályokat pedig "német döntésre" helyezték hatályon kívül - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerdán a bajorországi Banz kolostorban (Kloster Banz) az Orbán Viktor kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A konzervatív CSU elnöke hangsúlyozta, hogy a német döntés miatt "rendszer, rend és szabályok nélküli" helyzet alakult ki, és emiatt "minden nap rögtönözni kell". A helyzet fölötti ellenőrzést csak az önkormányzatok, a segélyszervezetek, a lakosság és a rendőrség "kemény és kreatív helytállásának" köszönhetően sikerült eddig megőrizni.

A magyar miniszterelnökkel közösen vallott meggyőződés, hogy "mindent meg kell tenni, ami csak emberileg lehetséges, hogy ismét rendet és rendszert teremtsünk" a káosz helyett - hangsúlyozta Horst Seehofer.

A helyzet rendezéséhez Németországban két irányban kell elindulni: korlátozni kell a bevándorlást, és gondoskodni kell a védelemre szoruló emberek integrációjáról, hogy ne alakuljon ki társadalmi feszültség. Ez a "két oszlop", amelyre építve meg lehet oldani a válságot - mondta Horst Seehofer.

A háborús menekültek beáramlásának korlátozását egy kontingenseken alapuló megoldással lehet elérni - tette hozzá, megjegyezve, hogy az elképzelést még tovább kell finomítani.

Kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök "nem bírálatot, hanem támogatást érdemel" az uniós szabályok érvényre juttatását szolgáló tevékenységéért, amelyet "nagyon meggyőzően" ismertetett a CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán tett látogatásán.

A válság megoldásához "egymással beszélni kötelesség, ráadásul Orbán Viktor elengedhetetlenül szükséges a valódi megoldáshoz" - jelentette ki a bajor miniszterelnök.

Manfred Weber CSU-s politikus, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője a tájékoztatón hangsúlyozta: Orbán Viktor jogos kérdéseket vet fel az uniós külső határok védelmével kapcsolatban, és mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy jobb javaslatokkal álljon elő, mint a magyar kormányfő. Ilyen megoldási javaslatok azonban nem merültek fel - mutatott rá Manfred Weber.

A válság megoldásában egyensúlyba kell hozni a jogszabályok érvényesítésének, illetve az uniós külső határok biztosításának igényét Európa humanitárius kötelezettségeinek teljesítésével.

Éppen ezért "jó javaslat" menekült-kontingensekről tárgyalni olyan "koldusszegény" országok esetében, mint Libanon és Jordánia, amelyek hatalmas terheket viselnek a szíriai polgárháború miatt megindult menekültáradat következtében - mondta Manfred Weber.

Hangsúlyozta: vissza kell állítani a rendet, hogy "ne az embercsempészek, hanem az államok dönthessenek arról, ki jöhet Európába".

Az egykori bencés rendi Banz kolostorban - amelyben a CSU-hoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány oktatási központot működtet - a CSU tartományi törvényhozási (Landtag) frakciója tart többnapos tanácskozást. Ennek szerdai napján szólalt fel Orbán Viktor, miután szűk körben megbeszélést folytatott Horst Seehoferrel - ismertette a sajtótájékoztatón Thomas Kreuzer frakcióvezető.

Elmondta, hogy a tanácskozás egyetlen témája az európai "menekült- és migrációs helyzet". Hozzátette: a tanácskozáson egyetértés volt abban, hogy az emberek tömeges, rendezetlen és ellenőrizetlen beáramlásának megállításához gondoskodni kell az uniós külső határok közös védelméről, és végig kell gondolni a "szabályozott bevándorlás" mindazon lehetőségeit, amelyekben "a kontingensek is szerepet játszanak".

A tanácskozás közben az épület előtt tüntetést tartott a Landtagban ellenzékben lévő szociáldemokrata párt (SPD) és a Zöldek, valamint a Landtagban képviselettel nem rendelkező Baloldal. Az Orbán Viktor meghívása miatt szervezett tiltakozó megmozduláson a Bild című lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint néhány tucat ember vett részt. Többen transzparenseket tartottak a magasba, egyebek között azzal a felirattal, hogy "Orbán Viktor nem példakép Bajorország számára", mert megsérti az emberi jogokat, a sajtószabadságot, a vallásszabadságot és az EU működéséről szóló szerződést.

Közben Berlinben a szövetségi szinten a CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban kormányzó SPD parlamenti (SPD) frakciójának vezetője, Thomas Oppermann sajtótájékoztatón azt mondta: miközben "Orbán Viktor sárba tiporja az emberi jogokat, a CSU kiteríti előtte a vörös szőnyeget". Hozzátette: a magyar miniszterelnök "nem a megoldás, hanem a probléma része".

Anton Hofreiter, a Zöldek frakcióvezetője azt mondta: a CSU jobboldali populista politikát folytat és "udvarol" Orbán Viktornak, aki szögesdrótkerítést építtet és "megvereti a menekülteket".

A Bild az online kiadásában egy másik beszámolóban arról írt, hogy Orbán Viktor kedd este megbeszélést folytatott Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnökkel Bambergben. Edmund Stoiber a találkozóról egyebek között elmondta: Orbán Viktort meglepte a németországi kritika, és nem érti, hogy ha a magyar-szerb határon épített kerítést bírálják, akkor miért nincs felháborodás a calais-i kerítések miatt. Edmund Stoiber hozzátette: "azt hiszem, Németországban nem értékelik objektíven" Orbán Viktort.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.