Illegális bevándorlás

Zeman: a cseh katonákat otthon, és nem külföldön kell bevetni

"A migrációs válság miatt a cseh katonákat jelenleg elsősorban a cseh határokon, nem pedig a külföldi missziókban kell bevetni."

2015.09.22 15:46MTI

Milos Zeman cseh államfő Martin Stropnicky védelmi miniszter közelmúltban elhangzott kijelentésére reagált. Stropnicky egy televíziós vitában azt mondta, hogy a cseh hadsereg szükség esetén több ezer katonát tudna küldeni a szíriai határ mellett lévő menekülttáborokba.

"Úgy vélem, hogy nemcsak a hivatásos hadsereg, hanem az önkéntes tartalékosok is bekapcsolódhatnának az államhatárok őrzésébe. Az önkéntesek száma jelenleg 1200, de rövidesen 5000 lesz, és ez már egészen érdekes szám" - jegyezte meg Milos Zeman, aki kedden Ostravában a cseh hadsereg parancsnokaival találkozott.

A cseh államfő a magyar határzárra célozva megismételte korábbi álláspontját, miszerint a kerítések helyett jobb megoldásnak tartja a határokra hadsereget, rendőrséget és tartalékosokat küldeni.

"Már hónapok óta szorgalmazom a hadsereg bevetését az államhatárokon - fejtette ki az államfő -, de ezt a kormánynak kell eldöntenie, amely egyelőre igen óvatos ez ügyben". Hozzátette, hogy a kérdést már Josef Becvárral a hadsereg vezérkari főnökével is megvitatta.

"Először 1500 emberről volt szó, ez a szám most 2600-ra emelkedett. Stropnicky miniszter úr váratlanul 5000 katonáról beszél, akiket azonban a határokon túlra, például Szíriába küldene. Nekem meggyőződésem, hogy ezek a katonák a mi területünkön hasznosabbak lennének" - hangsúlyozta a cseh köztársasági elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.