Palesztin zavargások közepette

Fokozott rendőri készültséggel várják a jóm-kipúrt Izraelben

Összecsapásoktól tartva kedden is csak a negyvenévesnél idősebb muzulmán férfiaknak engedélyezik az imádkozást a Mecsetek terén lévő al-Aksza mecsetben.

2015.09.22 10:45MTI
Forrás: Youtube

Az elmúlt napok palesztin zavargásai miatt rendkívüli biztonsági intézkedésekkel várják Izraelben az este kezdődő legnagyobb zsidó ünnepet, a jóm-kipúrt - közölte a katonai rádió kedd reggel.

Jeruzsálemben megerősítették a rendőri egységeket, és összecsapásoktól tartva kedden is csak a negyvenévesnél idősebb muzulmán férfiaknak engedélyezik az imádkozást a Mecsetek terén lévő al-Aksza mecsetben.

Több tízezer böjtölő zsidó imádkozót várnak kedden és szerdán a Siratófalhoz, a kétezer évvel ezelőtti jeruzsálemi szentély terének nyugati támfalához. Az egykori szentély helyén jelenleg a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset található. A biztonságiak megpróbálják biztosítani mind a zsidó hívők, mind a mecsetek muzulmán hívei számára a békés imádkozás lehetőségét.

Az idei feszültséget tovább növeli, hogy szerda este kezdődik, így nagyon közel esik a zsidó ünnephez a muzulmánok négynapos, íd al-adha nevű áldozati ünnepe. Ciszjordániában emiatt kedd déltől szerda éjfélig teljes zárlatot rendeltek el, az ott élő palesztinok nem utazhatnak az 1967 előtti Izrael területére, és lezárják a Gázai övezet átkelőhelyeit is.

Jeruzsálemben a rendőrség biztonsági útlezáró pontokat hoz létre a város keleti, főként arabok lakta és nyugati, zsidó lakosságú részeit összekötő utakon.

A rendkívüli feszültséget mutatja, hogy kedd reggel egy tizennyolc éves palesztin nő megpróbált megkéselni egy izraeli katonát Hebronban egy ellenőrző pontnál. A katonák rálőttek a támadóra, és súlyosan megsebesítették. Hétfő késő este ugyanezen a helyen mintegy száz palesztin fiatal köveket dobált az őrszolgálatban lévő izraeli katonákra, akik könnygázzal oszlatták szét a tömeget.

Hétfő éjjel Hebron mellett életét vesztette egy huszonegy éves palesztin férfi, amikor - az izraeli katonai szóvivő szerint - vélhetőleg idő előtt felrobbant a kezében egy kézigránát. A rádió szerint az Iszlám Dzsihád nevű szervezet tagjaként izraeliek elleni akcióra készülhetett. A Ma'an palesztin hírügynökség szerint viszont izraeli katonák lőtték le a palesztin fiatalt, és ezután kezdődtek Hebron mellett a zavargások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.