Illegális bevándorlás

A cseh kormány kész a hadsereg bevetésére

Amennyiben a migrációs válság közepette a cseh-osztrák határ védelmére nem lesz elegendő a rendőrség ereje, a kormány kész a hadsereg bevetésére is.

2015.09.15 17:18MTI

Ezt jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, a képviselőház ülésén elhangzott beszédében.

A kormányfő a cseh képviselőház rendkívüli, migrációval foglalkozó ülésén ismét elutasította a kötelező menekültkvótákat, és azt hangsúlyozta, hogy nem a migráció következményeit, hanem okait kell kezelni.

A jelenlegi migrációs helyzet súlyos és európai megoldást igényel - hangsúlyozta Sobotka.

"Nem igaz, hogy ne lennénk szolidárisak. Ennek az ellenkezője igaz" - szögezte le Bohuslav Sobotka néhány európai uniós ország vezetőjének bíráló szavaira, miszerint Csehország és az egész visegrádi csoport azzal, hogy elutasítja a kötelező kvótákat, nem szolidáris a menekültekkel.

A cseh miniszterelnök szerint Európának a külső schengeni határok védelmének megerősítésére kell összpontosítania, és ott kell kiválasztani a migránsok közül, ki az igazi menekült és ki a gazdasági bevándorló.

Hangsúlyozta: a menekültkvótáknak csak akkor lenne értelme, ha működne a többi intézkedés. Ellenkező esetben a kötelező menekültkvóták elfogadása csak "meghívó" lesz további gazdasági bevándorlók számára.

A migrációs probléma kulcsa - mutatott rá Bohuslav Sobotka - Szíriában és Líbiában van, ezekben az országokban kell megállítani a háborút, stabilizálni a helyzetet, és az eddiginél határozottabb közös fellépésre van szükség az Iszlám Állam ellen is.

Csehország a migránsok számára nem célország, csak átutaznak rajta - ismételte meg a kormányfő.

Milan Chovanec belügyminiszter szerint amint a menekülteket a cseh hatóságok kiengedik a táborokból, azok azonnal Németország felé veszik az irányt. Chovanec szerint a menekültválság közepette Európa megfeledkezni látszik Ukrajnáról, ahonnan a helyzet romlása következtében újabb menekülthullám indulhat el. A cseh belügyminiszter szerint mintegy 50 ezer ukrán állampolgár számára ebben az esetben Csehország célország lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.