Védelem

Tüntettek a szlovák-cseh határon a NATO-konvoj áthaladása miatt

A másfélszáz járműből álló, mintegy 640 katonát szállító konvoj így hétfőn este fél kilenc körül fennakadások nélkül haladt át a brodskéi határátkelőn.

2015.09.14 22:22MTI
@2dCavalryRegt/twitter

Több mint száz tüntető tiltakozott hétfőn este a szlovák-cseh határon annak az amerikai katonákból álló NATO-konvojnak az áthaladása miatt, amelynek tagjai a németországi Vilseckben lévő laktanyájukból, Csehországon és Szlovákián keresztül a magyarországi Brave Warrior gyakorlatra tartanak.

A szlovák, orosz és szír zászlókkal, valamint "Amerikai gyilkosok menjetek haza" és hasonló feliratú transzparensekkel felszerelt autókkal a határhoz érkezett tüntetők eredeti terveik szerint időlegesen fel akarták tartóztatni a katonai konvojt. Ezt azonban megakadályozta a rendőrség, amelynek egységei a tiltakozókat nem engedték a konvoj útjába. A másfélszáz járműből álló, mintegy 640 katonát szállító konvoj így hétfőn este fél kilenc körül fennakadások nélkül haladt át a brodskéi határátkelőn.

A konvoj Szlovákián való áthaladása ellen tartott tiltakozó megmozduláson többnyire különböző civil és politikai szervezetek képviselői vettek részt, egy néhány tucat fős csoportjuk délután Pozsonyban gyűlt össze, s onnét indult a határhoz.

"Ennek a konvojnak a katonáit háborúk szítóinak tartjuk" - mondta a megmozdulás okairól az MTI-nek Suleyman Jalal, a tiltakozó akció egyik koordinátora, Szlovákia Kommunista Pártjának alelnöke az aktivisták pozsonyi gyülekezőhelyén. A NATO-konvoj áthaladását provokációnak és erődemonstrációnak nevezte a megmozdulás egy másik közismert résztvevője, Ján Carnogursky volt szlovák miniszterelnök, volt államfőjelölt. "Az amerikaiak ezen az úton is nyilvánvalóvá teszik, hogy nem lenne idegen számukra egy konfliktus Oroszországgal (...), és ezzel minket is be akarnak vonni az ukrajnai konfliktusba, holott Oroszország nekünk nem ellenségünk" - szögezte le Carnogursky. A konvoj átvonulásának biztosítását a szlovák védelmi minisztérium az ország NATO-tagságából adódó kötelezettségei teljesítésének nevezte.

A szlovák hadsereg közlése szerint a NATO konvojt alkotó katonai egységei szeptember 17-ig tartózkodnak Szlovákiában, ezt követően vesznek részt az egyhetesre tervezett Brave Warrior katonai gyakorlaton Magyarországon. A Brave Warrior-on 7 ország (Amerikai Egyesült Államok, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Ukrajna) mintegy 1800 katonája gyakorlatozik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.