Illegális bevándorlás

Németország azt mondja, nem zárta le határait a menedékkérők előtt

A hatóságok az utóbbi napokban főleg rögtönöztek, a menedékkérők regisztrációját és tartományok közötti elosztását sem tudták a tervezett rendben végrehajtani.

2015.09.14 19:21MTI

Németországban a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nem a határok lezárását jelenti a menedékkérők előtt. A hatóságok a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-ére virradóra hozott döntés miatt kaotikussá vált helyzet rendezésére törekednek, és ismét a szokásos rendben fogadják a menedékkérőket - derül ki az illetékesek nyilatkozataiból hétfőn.

A német kormány humanitárius szükséghelyzetre hivatkozva döntött a Magyarországról indult emberek beengedéséről, és hangsúlyozta, hogy az intézkedéstől függetlenül továbbra is érvényesek a menekültügyet uniós szinten szabályozó úgynevezett dublini szabályok.

Összecsapnak a hullámok a fejük felett

A döntés azonban a menekülthullám drámai mértékű felerősödését eredményezte, alig néhány nap alatt menedékkérők tízezrei érkeztek az országba - többnyire különvonattal, Ausztrián keresztül -, és a folyamatosan érkező emberek elhelyezése vészesen túlterhelte a menekültügyi rendszert.

A hatóságok az utóbbi napokban főleg rögtönöztek, a menedékkérők regisztrációját és tartományok közötti elosztását sem tudták a tervezett rendben végrehajtani.

"A szövetségi kormány a menekültek elosztását követeli az EU-tól, de még az országon belül sem tudja elosztani őket" a német előírásoknak (a közös finanszírozású ügyekből adódó költségek és egyéb terhek, feladatok tartományok közötti megosztását szabályozó úgynevezett königsteini képletnek) megfelelően - jegyezte meg hétfőn Münchenben tartott sajtótájékoztatóján Horst Seehofer bajor miniszterelnök.

Ezért elkerülhetetlen volt a határellenőrzés visszaállítása, mert a káosz helyett végre "rendet kell vinni a rendszerbe" - mondta Horst Seehofer.

Idő és rend kell a német munkavégzéshez

Erre is hivatkozott Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter, amikor vasárnap Berlinben bejelentette a döntést.

Az ideiglenes határellenőrzés nem old meg minden gondot, "de egyszerűen szükségünk van valamivel több időre és bizonyos mértékű rendre a határainkon" - mondta a tárcavezető.

Vasárnap 17.30 óta a határvédelemért felelős szövetségi rendőrség munkatársai a bajor-osztrák határon megállítják a forgalmat az utakon, és mindenkit ellenőriznek. A vonatokon is így járnak el. A németországi tartózkodásra megfelelő okmányok híján nem jogosult embereket kikérdezik, és amennyiben ezek az emberek azt mondják, hogy menedékjogért folyamodnak, még a határon regisztrálják őket - rögzítik adataikat és ujjnyomatukat -, majd menedékkérőket befogadó állomásokra szállítják őket. Ezzel elkezdődik a menekültügyi eljárás, amelyben a személyazonosság megállapítása után elsőként arról döntenek, hogy az illető jogosult-e egyáltalán menedékjogi kérelem benyújtására Németországban, vagy pedig vissza kell küldeni abba a tagországba, ahol belépett az EU-ba.

A zöldhatár továbbra is nyitva áll

Az intézkedés enyhítette a nyomást a hatóságok Münchenben dolgozó munkatársain és az önkénteseken. Bajorországban éri el Németország területét az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger nyugati medencéje felől észak felé igyekvő menedékkérők hulláma, és így a tartományi fővárosba augusztus vége óta 63 ezer menedékkérő érkezett. Közülük 13 ezren szombaton, vasárnap délutánig pedig további 4500-an. A határellenőrzés visszaállítása óta viszont alig érkeztek.

Sokak szerint azonban a határellenőrzés visszaállítása nemigen alkalmas a menekültáradat feltartóztatására.

"Lényegében nincs nagy változás, a zöldhatár éppen úgy átjárható, mint eddig. Ha lezárnánk, azonnal olyan jelenetek alakulnának ki, mint Magyarországon" - mondta egy rendőr a Spiegel Online hírportálnak.

Hasonlóan vélekedett a német rendőrszakszervezet (DPolG) vezetője, Rainer Wendt is, aki szerint nem érdemes senkinek abba az illúzióba ringatnia magát, hogy a tömeges méretű beutazás jelensége megváltozik. A szakszervezeti vezető szerint inkább politikai üzenete van az intézkedésnek.

Meg akarják osztani a terhet

Erre is utalt vasárnap Berlinben Thomas de Maiziere, aki nagyjából augusztus közepe óta hangsúlyozza nyilatkozataiban, hogy "Dublin nélkül nincsen Schengen", vagyis működőképes európai menekültpolitika nélkül nem lesz fenntartható a határok szabad átjárhatósága a schengeni övezetben.

A szövetségi belügyminiszter a határellenőrzés visszaállításáról tájékoztató nyilatkozatában kiemelte: az intézkedés jelzés Európának, üzenete az, hogy Németország "vállalja humanitárius felelősségét, de a menekültek nagy számával járó terheket szolidárisan meg kell osztani Európán belül".

A határellenőrzés ideiglenes visszaállításának tehát két funkciója biztosan van: egyszerre szolgálja az országba belépés ellenőrizhetetlenné és irányíthatatlanná vált folyamatának rendezett keretek közé terelését és a nyomásgyakorlást az uniós partnerekre a Berlin által régóta sürgetett méltányos tehermegosztás elfogadására. Erre utal az időzítés is, hiszen az intézkedést éppen az uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsának rendkívüli brüsszeli ülése előtt egy nappal vezették be.

A továbbiakról Angela Merkel kancellár kedden Berlinben Werner Faymann osztrák kancellárral egyeztet. A találkozó után rendkívüli kormányülést tartanak a menekültválságról, ezen Thomas de Maiziere beszámol a hétfői brüsszeli belügyminiszteri értekezletéről. A kancellár este a tartományi miniszterelnökökkel tart megbeszélést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.