Illegális bevándorlás

Breaking! Németország felfüggeszti a schengeni megállapodást

Európa legnagyobb gazdasági hatalma a migránsáradat miatt újra ellenőrzi az osztrák-német határt.

2015.09.13 16:33MTI

Németország déli határain átmenetileg ismét határellenőrzést vezet be - értesült vasárnap délután internetes kiadásában a Der Spiegel.

A Spiegel Online szerint mindezt még a nap folyamán bejelenti Thomas de Maiziere belügyminiszter.

Az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben azt jelenti, hogy Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást - fogalmazott a Spiegel Online.

A lap internetes kiadása szerint a szövetségi rendőrséget riadókészültségbe helyezték. Ennek keretében valamennyi mozgósítható rendőrt Bajorországba küldik "a határ lezárásának" biztosítására.

Mindezt megerősítette - ugyancsak internetes kiadásában - a Bild című lap is. Az újság szerint az ideiglenes határellenőrzés bevezetése csak a német-osztrák határra vonatkozik.

A Bild szerint 21 készenléti rendőrszázadot vezényelnek azonnal hatállyal Bajorországba. Feladatuk a határ biztosításának segítése.

Ugyancsak a Bild információi szerint a szövetségi rendőrség a határ közeli térségekben - azaz a határ mentén maximum 30 kilométeres szélességben - különleges "mobil, ellenőrző és megfigyelő egységek" közreműködésével folytatja majd az embercsempészek utáni kutatást. Ez a német-cseh, illetve a német-lengyel határrégiókra terjed ki, célja pedig az, hogy ily módon akadályozzák meg az osztrák-német határon bevezetett határellenőrzés megkerülését.

A schengeni megállapodás tartalmazza annak lehetőségét, hogy a közrend vagy a belbiztonság súlyos veszélyeztetése vagy fenyegetése esetén ideiglenesen ismét határellenőrzést vezessen be egy tagállam a belső határon. Az intézkedés 30 napra korlátozódhat, vagy olyan hosszú időre, ameddig a fenyegetettség fennáll. Az Európai Bizottságot és a többi tagállamot előzetesen tájékoztatni kell.

17:30 - Németország ideiglenesen határellenőrzést vezet be

A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be - jelentette be vasárnap esti, rendkívüli nyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben.

Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és a beutazás rendezett keretek közé szorítása.

Erre "biztonsági okokból is sürgősen szükség van" - mondta a német belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak.

Thomas de Maiziere kijelentette, hogy Németország "egyáltalán nem illetékes" az EU-ba érkező, "menedéket kereső emberek legnagyobb részének" ügyében.

Hangsúlyozta, hogy a menekültügyet szabályozó dublini előírások továbbra is érvényesek, és ezeket minden tagországnak be kell tartania, a menedéket kereső embereknek meg tudomásul kell venniük, hogy nem választhatják ki, melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.