Leomlott, átszakította a mennyezetet

Tragédiát okozott egy daru a mekkai nagymecsetben

A burkolat restaurálásához és a mecset bővítéséhez használt daru a mennyezetet átszakítva omlott az épület belsejébe.

2015.09.12 09:17MTI
Fotó: screenshot

Az al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint a szerencsétlenséget a heves viharok okozták. Az elmúlt napokban pusztító homokviharok tomboltak Szaúd-Arábia nyugati részén.

A közösségi médiában közzétett fényképeken véres ruhájú zarándokokat és a daru roncsait lehetett látni.

Az áldozatok száma már száz fölé emelkedett. A halálos áldozatokon felül 238 sérültje van a tömegszerencsétlenségnek.

"Minden sérültet és halottat kórházba szállítottak. Nincs több sérült a helyszínen" - közölte Szulejmán al-Amr ezredes, a polgári védelem vezetője.

Mekka az iszlám első számú szent városa. Az egész világból érkeznek zarándokok Mekkába a szeptemberi zarándoklat, a hádzs alkalmából. Tavaly a mecset bővítési munkálatai miatt korlátozták a látogatók számát a zarándoklat idején.

A zarándoklatok idején korábban számos tömegszerencsétlenség történt Mekkában. 2006-ban több száz zarándokot tapostak halálra.

A szaúdi hatóságok azóta hatalmas összegeket fordítottak a zarándoklat fő színhelyeinek kibővítésére és a város közlekedésének javítására a további szerencsétlenségek elkerülése érdekében.

Magyarország együttérzését fejezte ki

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte az MTI-vel, hogy Magyarország együttérzését fejezi ki és erkölcsi támogatását ajánlja a balesetben elhunytak családjának és mihamarabbi felépülést kíván a sérülteknek. Különösen tragikus, hogy a baleset a Hádzsot, az Iszlám zarándoklatot megelőző héten történt - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.