Illegális bevándorlás

Spanyolország befogad annyi menekültet, amennyit az EU kér

Spanyolország eddig 2700 szír befogadását vállalta, de a rendkívüli krízisre való tekintettel jelezték, hogy készek növelni ezt a számot.

2015.09.08 19:00MTI

Spanyolország annyi menekültet fogad be, amennyit az Európai Unió fog javasolni a számára - mondta a spanyol miniszterelnök-helyettes a La Sexta nevű televízió csatorna egyik műsorában kedden.

Soraya Sáenz de Santamaría konkrét számokat nem mondott azzal kapcsolatban, hogy hány emberről lehet szó.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint az unió további 15 ezer menekült befogadását fogja kérni a dél-európai országtól.

Spanyolország először elutasította az unió által megállapított 4288 fős kvótát, helyette 2700 szír befogadását vállalta. A rendkívüli krízisre való tekintettel azonban a múlt héten jelezték, hogy készek növelni ezt a számot.

"Spanyolország szolidáris" - fogalmazott Sáenz de Santamaría, és felhívta a figyelmet arra, hogy Spanyolországnak van egy hozzáadott értéke: tudja kezelni az integrációt. Az ország lakosságának több mint 10 százaléka, 5 millió ember, külföldi, akik legálisan és rendezett módon élnek - tette hozzá.

A befogadandó menekültek pontos létszáma nem hangzott el azon a tanácskozáson sem, amelyet a témában tartottak az autonóm közösségek és a tartományok küldötteinek részvételével, hogy áttekintsék a segítségnyújtás lehetőségeit. Több résztvevő kifogásolta a konkrét információk hiányát, amely megnehezíti a tervezést, mások szerint a kormánynak gyorsítania kellene a folyamaton.

Több autonóm közösség számszerűsítette, hogy jelenleg mennyi helyet tudnak biztosítani: Galícia 300, Extremadura 200, Valencia 400, míg Barcelona 2000 ember elhelyezését tudná megoldani.

Fátima Bánez, a találkozót vezető spanyol munkaügyi miniszter elmondta: elképzelésük szerint elemezni fogják az érkező menekültek profilját, és ez alapján dől majd el, hogy kit, hova küldenek az országon belül. Figyelembe kell venni, hogy ha egy család érkezik, akkor a gyerekek tudjanak például iskolába járni, hogy szükségük van-e különleges orvosi ellátásra vagy ha valaki a hazájában például orvosként dolgozott akkor a szakmáját gyakorolhassa itt is. Ez később megkönnyíti majd a beilleszkedést - véli a miniszter.

A következő találkozót szeptember 14-e után tartják meg, amikor kiderül, hogy hány ember befogadását javasolja az EU Spanyolországnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.