Különleges megbízott

Illegális bevándorlás - Angelina Jolie szerint Európának együttérzést kell tanúsítania

Angelina Jolie szerint nem a szíriai és más konfliktusövezetekből Európába menekülők tehetnek sorsukról, és Európának együttérzést kell tanúsítania irántuk.

2015.09.07 17:32MTI

A színésznő, az ENSZ menekültügyi főbiztosának különleges megbízottja szerint különbséget kell tenni a hazájukból a nyomor által elűzött gazdasági migránsok és a közvetlen életveszély elől menekülőktől.

A színésznő a menekültügyi főbiztos különleges megbízottjakénti minőségében írt cikket a The Times című tekintélyes brit konzervatív napilapban. A lap online kiadásán hétfőn megjelent írás szerint nem meglepő, hogy akik évek óta szenvednek a háborútól vagy menekülttáborokban kénytelenek fennmaradni egyre zsugorodó élelmiszeradagokból, végül a maguk kezébe veszik sorsukat.

"Hányan mondhatnánk őszintén, hogy nem ugyanezt tennénk, ha a (menekültek) sorsán kellene osztoznunk, félelemmel, reménytelenséggel, és a konfliktus felszámolásához szükséges nemzetközi politikai akarat kirívó hiányával szembesülve" - teszi fel a kérdést Angelina Jolie.

A színésznő szerint a segítségnyújtás felelőssége nem attól függ, hogy véletlenül ki hova született, hanem attól, hogy ki mennyire tartja magát az egyetemes emberi jogokhoz és értékekhez.

A szerző szerint Szíria szomszédai Európánál sokkal nagyobb terheket viselnek évek óta, példás nagyvonalúsággal, és ezért több segítséget kell nekik adni.

Andrea Raffin_Shutterstock

Angelina Jolie szerint a jelenlegi válsághelyzetben fontos annak a különbségnek a szem előtt tartása is, amely a hazájukból a mélységes nyomor által elűzött gazdasági migránsokat választja el a közvetlen életveszély elől menekülőktől. Nem szabad megbélyegezni azokat sem, akik a jobb élet reményében kelnek útra, de most az üldöztetés és a halál elől menekülők szorulnak azonnali segítségre, és ehhez fűződő jogukat nemzetközi törvények is rögzítik - hangsúlyozza a színésznő.

Angelina Jolie ostorozza a nemzetközi közösséget a szíriai válság megoldatlansága miatt, megdöbbentőnek nevezve, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának képviselői a szíriai háború kitörése óta nem tettek látogatást a térségben, márpedig a diplomáciai megoldásnak ez lenne a kiindulópontja. A Genfben négy éve kezdődött békekezdeményezés kifulladt, és az az energia, amely az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokat jellemezte, egyelőre nem látszik Szíria esetében - áll a cikkben.

Angelina Jolie hangsúlyozza, hogy az utóbbi tíz évben megkétszereződött, és elérte a 60 milliót az otthonukból erőszakkal elűzött emberek száma világszerte. Ez fenntarthatatlan, és e helyzetet, amely a konfliktuskezelés rendszerszintű kudarcának a következménye, már a nemzetközi humanitárius szervezetek sem tudják kezelni.

A cikk szerint a menekültválságra adott válasz mutatja meg az egyes európai országok emberiességének mélységét és demokráciájuk erejét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.