Szólásszabadság

Edward Snowden norvég díjat kapott

Snowden a 3,4 millió forinttal járó elismerést "a magánélethez való jog fontos kérdésében végzett munkájáért kapta" a Norvég Irodalmi és Szólásszabadság Akadémia elnevezésű szervezettől.

2015.09.06 17:55MTI

Edward Snowden kapta idén a véleménynyilvánítás szabadságát támogató norvég intézet díját.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal egykori rendszerelemzőjét, aki élő kapcsolással jelentkezett be a díjátadóra, álló ovációval köszöntötték a Norvégia nyugati részén fekvő Moldéban megrendezett ceremónia részvevői szombaton.

Snowden a százezer norvég koronával (3,4 millió forinttal) járó elismerést "a magánélethez való jog fontos kérdésében végzett munkájáért kapta" a Norvég Irodalmi és Szólásszabadság Akadémia elnevezésű szervezettől.Az Oroszországba menekült Snowden nem hagyhatja el az országot, mert azzal kockáztatná, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, ahol felelősségre vonnák, amiért a korábban titkos megfigyelésekről szóló anyagokat szivárogtatott ki.

A más kultúrák megértését és az irodalmi szólásszabadság támogatását céljául kitűző norvég intézet, amelyet Bjornson Akadémiaként is emlegetnek, 2003-ban alapította díját, amelyet tavaly Kristin Solberg norvég újságíró, közel-keleti tudósító vehetett át. Az akadémia tagjai között norvég és külföldi tudósok, írók, politikusok és újságírók vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.