"Az Úr fennhatósága"

Inkább börtönbe megy, de nem adja össze a melegeket a jegyzőnő

Az elzárás mindaddig érvényes, amíg a jegyző nem hajlandó eleget tenni a bírói utasításnak. Ennek egyébként a Davis hat helyettese közül öt engedelmeskedik.

2015.09.04 08:09MTI

A bíróság megsértése miatt elzárásra ítélt csütörtökön egy szövetségi bíró egy Kentucky állambeli jegyzőnőt, aki vallási alapon megtagadta, hogy házassági okmányokat állítson ki azonos nemű pároknak.

Kim Davis Rowan megyei jegyzőt rendőrbírók vezették el a bírósági meghallgatásról a kentucky-i Ashlandben. Davis, aki megköszönte a bírónak az ítéletet, kitartott keresztény meggyőződése mellett, miszerint házasságot csakis egy férfi és egy nő köthet egymással.

"A bíróság nem nézheti el a törvényes rendeletével szembeni szándékos engedetlenséget. Ha az embereknek megadatik a lehetőség, hogy válasszanak, melyik utasítást kövessék, melyiket nem, az potenciálisan problémákat okozhat" - indokolta döntését David L. Bunning bíró.

Bunning szerint a nem könnyű döntést szükséges volt meghoznia, mert bírsággal nem lehetett volna jobb belátásra bírni Davist, akinek magatartása "veszélyes precedenst" teremtett volna. Az elzárás mindaddig érvényes, amíg a jegyző nem hajlandó eleget tenni a bírói utasításnak. Ennek egyébként a Davis hat helyettese közül öt engedelmeskedik.

Kim Davis fellebbezése egészen a Legfelsőbb Bíróságig eljutott azzal a bírói utasítással szemben, amelynek értelmében ki kellett volna állítania a szükséges házassági okiratokat minden arra jogosult párnak, legyen az hetero- vagy homoszexuális. A Rowan megyei jegyzői hivatal azonban semmilyen házassági anyakönyvi kivonatot nem állított ki az Egyesült Államok legmagasabb szintű bírói testületének azon történelmi jelentőségű, júniusi döntését követően sem, amely az egész országban legalizálta az azonos nemű párok egybekelését.

A Legfelsőbb Bíróság hétfőn utasította el Davis fellebbezését, ám kedden Davis "az Úr fennhatóságára" hivatkozva újabb azonos nemű párok házassági bejegyzési kérelmét utasított el.

Kim Davisé az eddig legnagyobb figyelmet kapott olyan eset, amikor egy köztisztviselő a vallási meggyőződésére hivatkozva szegült szembe a Legfelsőbb Bíróságnak a melegházasságokat törvényesítő döntésével. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy "a demokrácia sikere elviekben a jogállamiságtól függ, és nincs olyan közhivatalnok, aki a jogállamiság fölött állna".

A jegyzőnő egyébként azt nem ellenzi, hogy a kollégái házassági okiratokat bocsássanak ki a meleg és leszbikus párok számára, de ő maga erre nem hajlandó.

Az ashlandi bíróság épülete előtt csütörtökön Davis és a melegházasság támogatói is tüntettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.