Illegális bevándorlás

Cseh miniszterek is támogatják az idegengyűlölet elleni petíciót

A cseh kormány három tagja is aláírta a Tudósok a félelem és a közömbösség ellen elnevezésű petíciót, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Prágában.

2015.08.21 03:34MTI

Jirí Dientsbier emberi jogi, Katerina Valachová oktatásügyi miniszter és Pavel Belobrádek, a kormányfő helyettese csütörtökön a kormányülés előtt írta alá a petíciót, amelyben a cseh tudósok nyugtalanságuknak adtak hangot afelett, hogy a társadalomban egyre növekszik az idegengyűlölet, ezért felszólították a politikusokat és a médiát, hogy nagyobb felelősséggel kezeljék a migránsok problémáját.

Csütörtökig a petíciót a cseh tudományos élet mintegy 2500 képviselője, az akadémiai életen kívül tevékenykedő személyiségek közül pedig több mint négyezren látták el kézjegyükkel. A petíció fogadtatása nem volt egyértelmű, Milos Zeman köztársasági elnök szóvivője is bírálta.

"Nagyon veszélyes a téma. Nagyon jó, hogy a cseh elit egy része felhívta a figyelmet arra, hogy az idegengyűlölet terjedése veszélyesebb a demokrácia számára, mint a menekültek" - mondta újságíróknak Dientsbier. Hangsúlyozta: értelmes és tényszerű vitára van szükség.

A politikusoknak a reális helyzet, nem pedig a közvélemény gyorsan változó hangulata alapján kell eljárniuk. Elfogadhatatlan, hogy az idegen emberek szerencsétlenségét bárki is politikai "jó pontok" szerzésére használja ki - olvasható a dokumentumban.

Az újságírókat arra szólították fel a tudósok, hogy kerüljék a pánikkeltést, és csak ellenőrzött, igaz információkat közöljenek a migránsokról. A közvéleményt ugyanakkor arra kérik, hogy legyen óvatos, és ne hagyja magát manipulálni.

"Határozottan elhatároljuk magunkat attól, ahogy bizonyos erők napjainkban etnikai és vallási türelmetlenséget szítanak Csehországban" - írják a kezdeményezők.

Rámutattak arra, hogy a társadalom radikalizálódása a félelem terjesztésén keresztül nagy veszélyeket rejt magában. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem céljuk a migráció által keletkezett valódi problémák lekicsinylése és elhallgatása.

"Ez a kezdeményezés csak tovább mélyíti az úgynevezett elitek és a cseh társadalom között meglévő árkot" - reagált a petícióra Jirí Ovcácek elnöki szóvivő, megjegyezve, hogy nyilatkozatával - Zeman elnök beleegyezését is bírva - a magánvéleményének adott hangot az ügyben. Prágai megfigyelők szerint ennek ellenére a kijelentés az államfő álláspontjaként értelmezhető.

A legutóbbi felmérések szerint a csehek 70 százaléka ellenzi a menekültek befogadását. A tudósok szerint ez alapvetően a félelem következménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.