Ukrán válság

NATO-figyelmeztetés az orosz szeparatistáknak

Az Oroszország által támogatott ukrajnai szeparatisták bármi olyan kísérlete, amely Ukrajna további területeinek elfoglalására irányulna, elfogadhatatlan lenne a nemzetközi közösség számára - figyelmeztetett a NATO, szerda este közzétett nyilatkozatában.

2015.08.19 21:10MTI

Az atlanti szövetség brüsszeli székhelyén kiadott nyilatkozat szerint a szövetséges tagállamok képviselői a nap folyamán megvitatták a kelet-ukrajnai helyzetet, és súlyos aggodalmuknak adtak hangot az erőszak újabb kiterjedése miatt. A szövetségesek hangsúlyozták: az összes érintett félnek a feszültség enyhítésére kell törekednie, és önmérsékletet kell tanúsítania.

A NATO-közlemény megerősítette, hogy a megoldást diplomáciai úton kell keresni, és hogy a békéhez vezető utat a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtása jelenti.

"Oroszország különleges felelősséget visel a politikai megoldás megtalálását illetően. Az orosz támogatást élvező szeparatisták bármi olyan kísérlete, ami Ukrajna további területeinek elfoglalására irányulna, elfogadhatatlan lenne a nemzetközi közösség számára" - olvasható a nyilatkozatban.

A NATO kitért arra is, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői számára lehetővé kell tenni munkájuk biztonságos és korlátozásoktól mentes végzését.

Az atlanti szövetség - hangsúlyozta a közlemény - határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét. A szövetséges államok képviselői leszögezték: az euroatlanti térség biztonsága szempontjából kulcsfontosságú az olyan független, szuverén és stabil Ukrajna léte, amely szilárdan elkötelezett a demokrácia és a jogállamiság mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.