Fiai szerint

Új bizonyíték tisztázta a nukleáris kémkedés miatt kivégzett Ethel Rosenberget

A Meeropol fivérek rámutattak, hogy az anyjuk elleni bizonyíték a fivére, David Greenglass és annak felesége, Ruth vallomásán alapult.

2015.08.10 21:39MTI

Az Egyesült Államokban az atomtitok Szovjetuniónak történt kiszolgáltatása miatt 1953. június 19-én kivégzett Rosenberg-házaspár két fia a The New York Times hétfői számában azt állította, hogy anyjukat egy újonnan előkerült bizonyíték tisztázza a kémkedés vádja alól és rávilágít arra, hogy azért büntették meg, mert nem volt hajlandó a férje ellen vallani.

Michael és Robert Meeropol egyben azt kérte Barack Obama elnöktől, hogy ismerje el az amerikai igazságszolgáltatás hibáját és hivatalosan rehabilitáltassa Ethel Rosenberget. A két fiú elismerte, hogy apjuk, Julius Rosenberg összeesküvés részese volt, de szerintük nukleáris kémkedésben nem vett részt, ezért egyik szülőjük sem érdemelt halálbüntetést.

"Anyánk nem volt kém. A kormány túszul ejtette az életét azért, hogy apánkat beszélni kényszerítse, amikor pedig ez nem sikerült, hamis vallomásokat csikart ki, hogy biztosítsa az igazságtalan kivégzését" - írták.

A Meeropol fivérek rámutattak, hogy az anyjuk elleni bizonyíték a fivére, David Greenglass és annak felesége, Ruth vallomásán alapult. Greenglassék azt állították, hogy Ethel Rosenbergnek szerepe volt fivérének - aki katonai gépész volt Los Alamosban - meggyőzésében, hogy csatlakozzon Julius Rosenberg kémcsoportjához.

Vallomásuk szerint Ethel Rosenberg 1945. szeptember 25-én jelen volt egy találkozón, amelyen David Greenglass egy, az atombomba keresztmetszetét ábrázoló vázlatot adott át Julius Rosenbergnek. Azt mondták, Rosenberg asszony gépelte le a megbeszélés tartalmát, amit aztán a szovjet titkosszolgálatnak továbbítottak.

"Úgy gondoljuk, hogy David és Ruth kitalálta a szeptember 25-i találkozót, hogy a szüleinkre hárítsa a vádat a vázlat kiszivárogtatása miatt. A szovjet és az amerikai akták gondos, általunk elvégzett alapos tanulmányozása arra enged következtetni, hogy Ruth 1945 december 21-én (a Rosenbergek bevonása nélkül) döntött arról, hogy megosztja egy KGB-ügynökkel az anyagokat" - írták a Meeropol fivérek.

A Rosenberg házaspár árvái szerint a szovjet levéltárakból kiderült, hogy az anyagok hat nappal később érkeztek meg Moszkvába.

freedigitalphotos.net/adam

Az Egyesült Államokban a hidegháború idején egyedül a Rosenberg házaspárt végezték ki kémkedés vádjával. Fiaiak, akik 2008-ban kezdeményeztek eljárást a szüleik tisztázására, a hétfői cikkükben elsősorban a tavaly elhunyt David Greenglassnak a múlt hónapban nyilvánosságra hozott, 46 oldalas vádesküdtszéki vallomására hivatkoztak. Az 1950. augusztus 7-i vallomásban Greenglass nem tett említést sem az Ethellel való állítólagos találkozásról, sem pedig a gépelésről.

Mi több, két ízben is az állította eskü alatt, hogy a nővérével sohasem ejtett szót kémkedésről. Emellett az 1950. augusztus 3-i vádesküdtszéki vallomásában Ruth Greenglass sem tett említést az állítólagos szeptemberi megbeszélésről.

Michael és Robert Meeropol emlékeztetett rá, hogy David Greenglass évtizedekkel később Sam Robertsnek, a The New York Times riporterének elismerte, hogy hazudott a nővéréről, annak érdekében, hogy a feleségét mentse. A nagybátyjuk ugyanakkor úgy rendelkezett, hogy a vádesküdtszék előtt elmondott vallomását csak a halála után hozhatják nyilvánosságra.

A fivérek emellett rámutattak, hogy a KGB-nél Ruth Greenglass - aki ellen egyébként nem emeltek vádat - és az apjuk is fedőnevet kapott (ami az jelenti, hogy kémként kezelték őket), de az anyjuk nem.

"Sohasem fogjuk megtudni, hogy a szüleink négyszemközt mit mondtak egymásnak, de abban biztosak vagyunk, hogy Greenglassék hazugságára Ethel elítéltetése érdekében volt szükség, hogy a KGB nem adott neki fedőnevet és nyilvánvalóan nem tekintette kémnek, és hogy az ügyészség az volt a stratégiája, hogy Ethelt arra használja fel, hogy beismerő vallomásra kényszerítse a férjét" - írták.

Emlékeztettek rá, hogy 2001-ben, röviddel a halála előtt William P. Rogers, aki Rosenbergék kivégzése idején igazságügyminiszter-helyettes, később pedig Richard Nixon elnök egyik külügyminisztere volt, bevallotta Sam Roberts újságírónak (aki könyvet írt David Greenglassról), hogy a kormányzat célja nem Rosenbergék halála, hanem a szóra bírásuk volt. Rogers szerint azonban Ethel Rosenberg "megkérdőjelezte a blöffünket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.