Emberi jogok

Az Iszlám Állam betiltotta az internetezést a "kalifátus fővárosában"

Az Iszlám Állam - leszámítva az internetkávézókat - egész Rakkában betiltotta a világháló használatát - közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

2015.07.21 07:50MTI

A dzsihadista csoport szíriai fővárosának számító Rakkában terjesztett felhívás szerint az IÁ mindenkit arra kér, szüntesse meg otthonában az internetes kapcsolatot. A dokumentum szerint a lakosságnak vasárnaptól számítva négy napja van arra, hogy igazodjon az új szabályokhoz.Ez az intézkedés újabb kísérlet az IÁ részéről annak elhallgattatására, ami az észak-szíriai Rakkában történik - vélekedett az OSDH. A londoni székhelyű szervezet közlése szerint a dzsihadisták jelenleg az internetkávézókat járják azok után kutatva, akik információkat szivárogtatnak ki a városban uralkodó helyzetről, valamint az IÁ igyekszik elvágni a kapcsolatot a külföldi harcosok és családtagjaik között is.

Utóbbi törekvés mögött a terrorszervezet azon félelme áll, hogy a mellé szegődött külföldiek esetlegesen haza akarnak majd térni - vélekedett az OSDH. Az Iszlám Állam Szíria északi és nyugati részén, valamint a szomszédos Irakban is hatalmas kiterjedésű területeket vont ellenőrzése alá, ám az utóbbi hónapokban több vereséget is elszenvedett.

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia hétfőn bejelentette, hogy majdnem teljesen ellenőrzése alá vonta az ország északkeleti részén fekvő el-Haszake városát. A milícia a Bassár el-Aszadhoz hű erők rovására terjesztette ki fennhatóságát a település felett, amelyen a múlt hónapig a szíriai kormányerők és a kurdok közösen osztoztak.

Haszakénak a kormányerők által ellenőrzött része ellen nemrég az Iszlám Állam is támadást indított. Az állami televízió hétfőn ugyanakkor azt közölte, hogy a hadsereg Haszakéban sikeresen bekerítette az IÁ támadóit, és sokukkal végzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.