Feszült a viszony

Németország közvetítene Irán és Izrael között

Sigmar Gabriel német alkancellár vasárnap Teheránban felajánlotta Németország közvetítését Irán és Izrael feszült viszonyának enyhítése érdekében.

2015.07.20 07:25MTI

Háromnapos iráni látogatásának kezdetén, német és iráni üzletemberek előtt beszélve az alkancellár és egyben gazdasági miniszter leszögezte: aki Németországgal tartós kapcsolatokra törekszik, "nem kérdőjelezheti meg politikailag Izrael létezési jogát".

Sigmar Gabriel az első vezető nyugati politikus, aki Teheránba látogatott azóta, hogy Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) Bécsben megkötötték a történelminek értékelt nukleáris megállapodást.

Az egyezséggel a nemzetközi közösség azt igyekszik szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, amiért cserébe fokozatosan feloldják a perzsa állam elleni szankciókat. Izrael elutasítja a bécsi megállapodást, amelyet erélytelennek tart.

Gabriel úgy nyilatkozott, hogy látogatásának célja nem csupán a német gazdaság által remélt milliárdos üzletekről szól, legfontosabb üzenete az, hogy mindenkinek, így Iránnak is megéri a békés megegyezés, az atomfegyverről való lemondás. Sigmar Gabrielt hétfőn fogadja Haszan Róháni iráni elnök.

A német küldöttség hétfőn az iráni kormány három miniszterével is találkozik. A német alkancellárt számos üzletember kísérte el Teheránba.

A német ipari és kereskedelmi kamara számítása szerint az Iránba irányuló német export négy év alatt a 2014-es 2,39 milliárd euróról 10 milliárd euróra bővülhet, vagyis több mint megnégyszereződhet. Német kormánytag 13 éve nem járt Iránban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.