Filmszínházi gyilkosságok

Még csak most mondták ki bűnösnek a coloradói mozis mészárost

Bűnösnek mondta ki az esküdtszék James Holmest, aki három évvel ezelőtt az egyesült államokbeli Aurora mozijában tizenkét embert megölt és hetvenet megsebesített.

2015.07.17 10:25MTI

A 27 éves férfit az összes ellene felhozott vádpontban, 24 rendbeli emberölésben és 140 rendbeli emberölési kísérletben bűnösnek találták.

Holmes 2012. július 20-án A sötét lovag - Felemelkedés című Batman-film éjszakai vetítésén hajtott végre tömegmészárlást a Colorado államban fekvő Aurora mozijában. A védelem a per során azzal érvelt, hogy a férfi skizofréniában szenved, és az általa hallott - képzelt - hangok utasították az ámokfutásra. A vád ezzel szemben azt állította: Holmes hosszú ideig készült tettére, annak minden részletét aprólékosan eltervezte, így minden bizonnyal pontosan tisztában lehetett azzal, hogy mit fog elkövetni. A vádlottat később két, az ügyészség által beidézett szakértő is épelméjűnek nyilvánította, de ő maga elmebajra hivatkozva ártatlannak vallotta magát.

Az esküdtszék azonban végül - 12 és fél órás mérlegelést követően - beszámíthatónak találta Holmest, így az eljárás záró fázisában arról fog dönteni, hogy halálbüntetést vagy életfogytiglani szabadságvesztést szabjanak ki az elkövetőre. A vádhatóság korábban halálos ítéletet kért.

A per során kiderült, hogy az elkövető a mészárlást megelőző hónapokban pszichológiai kezelés alatt állt. Nem sokkal tette elkövetése előtt hagyta abba tanulmányait a Coloradói Egyetemen, ahol ideggyógyászatból készült tudományos fokozatot elérni. Az ismerősei által kiváló képességű, komoly, zárkózott fiatalembernek leírt Holmest - aki a gyorshajtáson kívül semmilyen összeütközésbe nem került a törvénnyel - a támadást megelőző hónapokban internetes szállítóktól legálisan fegyvereket és bombák előállításához szükséges anyagokat szerzett be.

A támadáshoz a haját - a Batman-film negatív hőséhez, Joker karakteréhez hasonlóan - narancssárgára festette, gázmaszkot és védőfelszerelést viselt. A mészárlást egy AR-15-ös gépkarabéllyal követte el, amely fegyver egyes értesülések szerint besült, s csak azért nem lett nagyobb az áldozatok száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.