Iráni atomprogram

Clinton támogatásáról biztosította, a republikánusok bírálták a megállapodást

A 2016-os amerikai elnökválasztás esélyesének tartott demokrata párti Hillary Clinton "fontos lépésnek" nevezte kedden az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodást, a republikánus elnökjelölt-aspiránsok ugyanakkor - a korábbiakhoz hasonlóan - élesen elítélték az egyezséget, és annak felrúgását ígérték hatalomra jutásuk esetére.

2015.07.14 21:43MTI

Clinton Washingtonban nyilatkozva közölte: ha elnökké választják, "teljes mértékben ragaszkodni fog" a megállapodásban foglaltak végrehajtásához és betartatásához.

A demokraták első számú elnökjelölt-aspiránsa úgy vélte, a megállapodás gátat szab az iráni atomprogramnak. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az egyezség betartását szigorú ellenőrzés alatt kell tartani.

Hillary Clinton azt is leszögezte, hogy Izraelre nézve továbbra is egzisztenciális fenyegetésnek tartja Iránt, és elnökként a terrorizmus támogatásáért és emberi jogok megsértése miatt is felelősségre vonná Teheránt.

Megfigyelők megegyezték: Clinton - aki Barack Obama első elnöki ciklusa alatt a külügyminiszteri posztot töltötte be - egyfelől ügyel arra, hogy ne mondjon ellent a Fehér Háznak a külpolitikai kérdésekben, egyúttal azonban Obamánál egy árnyalattal keményebb vonalat képvisel, amely már Kínával kapcsolatos korábbi kijelentéseiből is felsejlett.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok ezzel szemben élesen bírálták a keddi megállapodást és gyengeséggel vádolták az elnököt, ahogy egyébként azt az Obama-kormány egyéb külpolitikai lépésével kapcsolatban is szokták.

Jeb Bush, a 15 indulót számláló republikánus jelöltaspiránsi mezőny egyik legnépszerűbb tagja, a Teheránt "a gonosz tengelye" tagjának nevező George W. Bush volt elnök testvére "veszélyes, hibás és rövidlátó" megállapodásról beszélt, amely - szándékával ellentétesen - kikövezi Irán útját az atombomba létrehozása felé.

Marco Rubio floridai szenátor leszögezte: elnökként újra bevezetné a mostani egyezség alapján megszüntetésre kerülő gazdasági szankciókat, amelyek az utóbbi években súlyos károkat okoztak Iránnak. Scott Walker wisconsini kormányzó szintén arról beszélt, hogy az Egyesült Államok következő elnökének "helyre kell állítania" az iráni atomprogrammal szembeni amerikai és nemzetközi ellenállást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.